Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kedden mondanak valamit a magyar konvergenciaprogramról

2006.09.25. 11:13
Kedden ismerteti értékelését az Európai Bizottság az átdolgozott magyar konvergenciaprogramról, és egyúttal ajánlást tesz az Európai Unió tagországainak pénzügyminisztereiből álló tanácsnak az államháztartási deficit túlzott mértéke miatt folyó eljárás folytatására is.

Némi meglepetésre az EU brüsszeli kormánya még a magyarországi önkormányzati választások előtt nyilvánosságra hozza értékelését a konvergenciaprogramról, amely az uniós előírásoknak megfelelően a közös uniós pénzt használó országok gazdaságaihoz történő felzárkózás pályáját vázolja fel. Magyarországnak szeptember elejére azért kellett átdolgoznia tavalyi programját, mert az abban szereplő célszámokat a brüsszeli bizottság és az EU-pénzügyminiszterek nem találták hitelesnek.

Az új program az előzetes utalások és kiszivárogtatások szerint egészen bizonyosan kedvező fogadtatásra talál Brüsszelben, bár a bizottság annak is tudatában van, hogy a benne szereplő reformok a lakosság számára "fájdalmasak". A magyarországi tüntetések kapcsán egy brüsszeli szóvivő azt is leszögezte: a kormánynak és a népnek egyaránt érdeke, hogy a hiány csökkenjen, a pénzügyi helyzet pedig rendeződjön.

Brüsszel üdvözli

A Reuters hírügynökség megjegyzése szerint ha a tervet jóváhagyják, az politikai támogatást nyújt a szocialisták vezette magyar kormánynak, amely e héten heves zavargásokkal szembesült.

A brüsszeli bizottság minden bizonnyal üdvözli, hogy a kormány a 10 százalékot meghaladó idei értékről 2009 végére az államháztartás hiányát a bruttó hazai össztermék unió által megkívánt 3 százalék körüli szintjére mérsékli. Mivel egy ötéves időszakban a nyugdíjreformok hatása beszámítható a deficit csökkentésébe, a 3 százalékos "álomhatár" még az évtized vége előtt teljesíthető, és azzal megnyílik a lehetőség, hogy két újabb éven belül Magyarország bevezethesse az eurót. A bizottság mindazonáltal elfogadja, hogy Magyarország lemondott az eurózónai tagság 2010-évi eléréséről.

Brüsszel sürgeti

A jelentés várhatóan utal arra, hogy a nagyarányú deficitleszorítási törekvés miatt a költségvetési célok pontos elérésére van szükség, ráadásul jelentős kockázata is van az államháztartási finanszírozhatóság fenntartásának. A legnagyobb kockázat abból fakad, ha a kormányzat nem tudja megvalósítani a kiadások beígért befagyasztását.

Brüsszel egészen bizonyosan sürgeti Magyarországot, hogy a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíj- és oktatási rendszer tervezett reformját gyorsan hajtsa végre.

Brüsszel ösztönzi

Ugyancsak kedden Strasbourgban a bizottság elfogad egy, a tagországok számára készített ajánlást is a túlzott államháztartási deficit miatt két éve indított eljárás folytatásaképpen, és ebben várhatóan további konkrét lépésekre ösztönzi a kormányt. A pénzügyminiszteri tanács október 10-i ülése elé terjesztendő ajánlásban a bizottság 2007. április 10-i határidőt szab arra, hogy Budapest bizonyítsa: az ígéreteknek megfelelően meg is valósítja pénzügyi programját.

A 2004 júliusában kezdett túlzottdeficit-eljárás során a pénzügyi tanács tavaly márciusban is konkrét ajánlásokat tett Magyarországnak a hiány leszorítására. A konvergenciaprogram jóváhagyásának elakadása miatt a miniszterek azóta nem folyamodtak ismét ehhez az eszközhöz - bár arra két ízben is figyelmeztettek, hogy az ajánlásokban foglaltak végrehajtására tett hatékony lépéseket helyenként még nem tapasztalnak -, de október eleji ülésükön várhatóan ismét sor kerül erre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!