Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Henry Potter a románokat választaná

2007.05.08. 15:46
Az elmúlt 15 évben 2,3 milliárd eurónyi (575 milliárd forintnyi) befektetése volt a közép-kelet-, délkelet- és kelet-európai térségben az EBRD-nek. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 851 beruházásából 527 már le is zárult. A befektetések átlagosan kétszeres szorzóval térültek meg, azonban nagyok a földrajzi különbségek. A románoknál minden befektetett 1 euró 3-at hozott vissza, míg nálunk csak 50 centet.

Az EBRD 1992 óta 99 alapon keresztül 2,3 milliárd eurót fektetett be a kelet- és délkelet-európai, illetve a FÁK országok magántőke-piacán. A 851 ilyen invesztícióból 537-et már le is zárult, hangzott el egy keddi befektetői fórumon. A 2005 végi statisztikák szerint e befektetések megtérülése átlagosan közel kétszeres volt, ám a teljesen realizált befektetéseknél ez a szám megközelítette a 2,5-et.

Megnégyszerezték a pénzüket

A kelet- és délkelet-európai régióban 2002 volt az első olyan esztendő, amikor a befektetett tőke nagysága felülmúlta az összegyűjtött tőke összegét. A 2005-ös év más szempontból volt kiemelkedő: négyszeres megtérülést jegyzett fel az EBRD statisztikája a régióban, vagyis a mintegy 80 millió dollárnyi befektetéssel szemben közel 320 millió dollár befolyó összeg állt. Az elmúlt év sem sikerült rosszul, akkor 110 millió dollár körüli összeg volt a mérleg egyik, közel 180 millió dollár a másik serpenyőjében.

Henry Potter, az EBRD szenior bankára szerint a térség magántőke-befektetéseinek kockázatai lényegében importált rizikók. Ez azt jelenti, hogy nem az egyes országok belső bajai jelentik a veszélyt az invesztíciókra, hanem az olyan külső hatások, mint néhány évvel ezelőtt a Nasdaq zuhanása.

A régióban az EBRD korábban – 1992-2004 között – főként a fogyasztói és kiskereskedelmi szektorba, valamint a távközlésbe invesztált, mára viszont megnőtt a jelentősége a termelő vállalatokba történő befektetéseknek. Mindemellett változott az is, milyen típusú befektetéseket eszközöl az EBRD: a fejlesztési célú beszállások helyett immár a kivásárlások kerültek túlsúlyba, ami egyben azt is jelenti, hogy nagyobb múltú cégekbe invesztál a bank.

Hatszor jobb volt Románia

A kiszállásnál, azaz a hozam realizálásánál a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobban a szakmai befektetőnek történő értékesítés, valamint a tőzsdei bevezetés hoz a konyhára. A legkevésbé az a tranzakció fizet, ha a menedzsment vásárolja meg a céget.

Az EBRD szempontjából – a hozamokat nézve – Magyarország nem tekinthető sikersztorinak, hiszen itt a befektetett mintegy 200 millió dollár után nem egészen 100 millió lett a nyereség, szemben az aranybányának tűnő Romániával, ahol 220 millió dollár körüli befektetésre közel 600 millió dollár eredmény jutott.

A cseh- és szlovák piacon is jobban teljesített az EBRD, mint itthon, ott a romániaihoz hasonló befektetés 380 millió dollár körüli nyereséget hozott. Henry Potter mindezzel kapcsolatban megjegyezte: lehet, hogy Magyarország esetében nem a megfelelő alapokat választotta az EBRD.