Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nyomás alá került Magyarország

2007.10.01. 11:17
Kelet-Európa meg fogja szenvedni a globális pénz- és tőkepiaci felfordulást, különösen öt, nagy folyómérleghiányt maga előtt görgető ország kerülhet súlyos helyzetbe egy londoni szakértő szerint. Az EBRD vezető közgazdásza a nyomás alá kerülő öt ország között sorolta fel hazánkat is. Más elemzők ugyanakkor inkább észak-amerikai válságra számítanak.

Kelet-Európa meg fogja szenvedni a globális pénz- és tőkepiaci felfordulást, áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik vezető tisztviselőjének hétfőn ismertetett figyelmeztetésében, amely megemlíti Magyarországot is a "nyomás alá került" térségi gazdaságok között. Mindazonáltal Kelet-Európa eddig jól állta a próbát, állapította meg.

Öt ország került nyomás alá

Erik Berglof, a kelet-európai gazdasági átalakulási folyamat pénzügyi olajozására több mint másfél évtizede létrehozott bank főközgazdásza a hétfői Financial Times által közölt, belső használatra szánt leiratában közli az EBRD munkatársaival: a bank vezetése biztosra veszi, hogy a válság a nyugati világban súlyos lesz, és bizonyosra vehető az is, hogy ez nem marad hatás nélkül a bank tevékenységi területéhez tartozó gazdaságokban sem.

Berglof szerint a térségben két hatás várható: rövid távú likviditási problémák jelentkezhetnek, és hosszabb távra is emelkedhetnek a hitelköltségek. Az EBRD vezető közgazdásza szerint az utóbbi a fontosabb hatás, mivel, ha megnehezül és drágul a hitelhez jutás, akkor lassulni fog a térségbeli országok jelenleg "nagyon gyors" növekedési üteme.

Berglof szerint öt, nagy folyómérleghiányokat maga előtt görgető ország "került nyomás alá": Magyarország, Lettország, Bulgária, Románia és Szerbia. Az EBRD főközgazdásza ugyanakkor úgy tartja, hogy a nagyobb kockázati tudatosságnak előnyei is lehetnek egyes országokban, azáltal, hogy lanyhul a hitelből finanszírozott gyors növekedés. "Bizonyos hűlés jól jöhet ezekben az országokban, gazdaságaik, különösen ingatlanszektoruk és építőiparuk túl gyorsan, néha fenntarthatatlan ütemben növekedett", áll a londoni üzleti napilapban ismertetett belső leiratban.

Nem is mi vagyunk a legsebezhetőbbek?

Független londoni elemző és befektető házak nem elsősorban Kelet-Európát és a felzárkózó térséget tartják a legsebezhetőbbnek a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsön-adósok törlesztési képességével kapcsolatos aggodalmak keltette globális hitelszűkétől.

A JP Morgan befektetési csoport globális felzárkózó piaci kötvényindexében (EMBIG) foglalt szuverén adósságállomány átlagos kockázati hozamfelára az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy felett a június 1-jén elért, 1,51 százalékpontos történelmi mélységi rekordról a múlt hónap elejéig ugyan 2,43 százalékpontra emelkedett, továbbra is messze elmarad azonban például a 2001. szeptemberi amerikai terrormerényletek utáni hónapokban mért 6-8 százalékpontos szintektől.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben kiadott londoni elemzése szerint a befektetők legutóbb az 1997-es ázsiai válság után váltak igazán szkeptikussá a felzárkózó térség mint különálló befektetési osztály iránt. Akkor az EMBIG-index adósságállományának átlagos kockázati felára egy ideig 12 százalékpont fölé emelkedett; azzal összehasonlítva a kockázati árazás jelenlegi enyhe szigorodása "csak kellemes séta a parkban", fogalmazott az S&P elemzése.

A cég várakozása szerint az európai felzárkózó szuverén adósok kockázati besorolásai ellenállónak fognak bizonyulni, és elkerülhető lesz az egy évtizede tapasztalt "kollektív zuhanás".Jóllehet a felszínen a magánszektor külső kötelezettségeinek felhalmozódása valamelyest emlékeztethet a 90-es évekbeli ázsiai folyamatokra, a mostani világban azonban az európai felzárkózó térség finanszírozása jórészt az ott érdekeltségekkel bíró nyugat-európai bankoktól érkezik.

Reménykedhetünk a hitelcsapban

Valószínűtlen, hogy piaci feszültség idején ezek az anyaintézmények gyorsan elzárnák a hitelcsapot, mert ez saját jövedelmezőségüket is érintené, hiszen a térségi – sok esetben stratégiai befektetésként kezelt – leánybankjaik fizetőképessége kerülne veszélybe, állt az S&P múlt havi londoni elemzésében.

Az amerikai gazdaság recesszióját ugyanakkor komoly eséllyel jósolják legutóbbi előrejelzéseikben vezető londoni befektetési és elemző házak. A Federal Reserve múlt havi, váratlanul nagyarányú, fél százalékpontos kamatcsökkentése után a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő azt írta: a csökkentés mértéke jelzi, hogy a Fed egyetért az egy éven belüli amerikai recessziónak átlagosan 32 százalékos esélyt adó piaci konszenzussal.

A Moody's maga ennél is borúlátóbb: a hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint a ház most 40 százalékosra becsüli az amerikai recesszió esélyét. Ugyanilyen, 40 százalékos esélyt jósolt az amerikai recessziónak a következő egy évre Londonban minap kiadott új, havi világgazdasági előrejelzésében az Economist Intelligence Unit (EIU). A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző cége ezzel alaposan megemelte az amerikai recessziós kockázatra adott prognózisát.