Szilvia
5 °C
16 °C

Nyomás alá került Magyarország

2007.10.01. 11:17
Kelet-Európa meg fogja szenvedni a globális pénz- és tőkepiaci felfordulást, különösen öt, nagy folyómérleghiányt maga előtt görgető ország kerülhet súlyos helyzetbe egy londoni szakértő szerint. Az EBRD vezető közgazdásza a nyomás alá kerülő öt ország között sorolta fel hazánkat is. Más elemzők ugyanakkor inkább észak-amerikai válságra számítanak.

Kelet-Európa meg fogja szenvedni a globális pénz- és tőkepiaci felfordulást, áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik vezető tisztviselőjének hétfőn ismertetett figyelmeztetésében, amely megemlíti Magyarországot is a "nyomás alá került" térségi gazdaságok között. Mindazonáltal Kelet-Európa eddig jól állta a próbát, állapította meg.

Öt ország került nyomás alá

Erik Berglof, a kelet-európai gazdasági átalakulási folyamat pénzügyi olajozására több mint másfél évtizede létrehozott bank főközgazdásza a hétfői Financial Times által közölt, belső használatra szánt leiratában közli az EBRD munkatársaival: a bank vezetése biztosra veszi, hogy a válság a nyugati világban súlyos lesz, és bizonyosra vehető az is, hogy ez nem marad hatás nélkül a bank tevékenységi területéhez tartozó gazdaságokban sem.

Berglof szerint a térségben két hatás várható: rövid távú likviditási problémák jelentkezhetnek, és hosszabb távra is emelkedhetnek a hitelköltségek. Az EBRD vezető közgazdásza szerint az utóbbi a fontosabb hatás, mivel, ha megnehezül és drágul a hitelhez jutás, akkor lassulni fog a térségbeli országok jelenleg "nagyon gyors" növekedési üteme.

Berglof szerint öt, nagy folyómérleghiányokat maga előtt görgető ország "került nyomás alá": Magyarország, Lettország, Bulgária, Románia és Szerbia. Az EBRD főközgazdásza ugyanakkor úgy tartja, hogy a nagyobb kockázati tudatosságnak előnyei is lehetnek egyes országokban, azáltal, hogy lanyhul a hitelből finanszírozott gyors növekedés. "Bizonyos hűlés jól jöhet ezekben az országokban, gazdaságaik, különösen ingatlanszektoruk és építőiparuk túl gyorsan, néha fenntarthatatlan ütemben növekedett", áll a londoni üzleti napilapban ismertetett belső leiratban.

Nem is mi vagyunk a legsebezhetőbbek?

Független londoni elemző és befektető házak nem elsősorban Kelet-Európát és a felzárkózó térséget tartják a legsebezhetőbbnek a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsön-adósok törlesztési képességével kapcsolatos aggodalmak keltette globális hitelszűkétől.

A JP Morgan befektetési csoport globális felzárkózó piaci kötvényindexében (EMBIG) foglalt szuverén adósságállomány átlagos kockázati hozamfelára az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy felett a június 1-jén elért, 1,51 százalékpontos történelmi mélységi rekordról a múlt hónap elejéig ugyan 2,43 százalékpontra emelkedett, továbbra is messze elmarad azonban például a 2001. szeptemberi amerikai terrormerényletek utáni hónapokban mért 6-8 százalékpontos szintektől.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben kiadott londoni elemzése szerint a befektetők legutóbb az 1997-es ázsiai válság után váltak igazán szkeptikussá a felzárkózó térség mint különálló befektetési osztály iránt. Akkor az EMBIG-index adósságállományának átlagos kockázati felára egy ideig 12 százalékpont fölé emelkedett; azzal összehasonlítva a kockázati árazás jelenlegi enyhe szigorodása "csak kellemes séta a parkban", fogalmazott az S&P elemzése.

A cég várakozása szerint az európai felzárkózó szuverén adósok kockázati besorolásai ellenállónak fognak bizonyulni, és elkerülhető lesz az egy évtizede tapasztalt "kollektív zuhanás".Jóllehet a felszínen a magánszektor külső kötelezettségeinek felhalmozódása valamelyest emlékeztethet a 90-es évekbeli ázsiai folyamatokra, a mostani világban azonban az európai felzárkózó térség finanszírozása jórészt az ott érdekeltségekkel bíró nyugat-európai bankoktól érkezik.

Reménykedhetünk a hitelcsapban

Valószínűtlen, hogy piaci feszültség idején ezek az anyaintézmények gyorsan elzárnák a hitelcsapot, mert ez saját jövedelmezőségüket is érintené, hiszen a térségi – sok esetben stratégiai befektetésként kezelt – leánybankjaik fizetőképessége kerülne veszélybe, állt az S&P múlt havi londoni elemzésében.

Az amerikai gazdaság recesszióját ugyanakkor komoly eséllyel jósolják legutóbbi előrejelzéseikben vezető londoni befektetési és elemző házak. A Federal Reserve múlt havi, váratlanul nagyarányú, fél százalékpontos kamatcsökkentése után a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő azt írta: a csökkentés mértéke jelzi, hogy a Fed egyetért az egy éven belüli amerikai recessziónak átlagosan 32 százalékos esélyt adó piaci konszenzussal.

A Moody's maga ennél is borúlátóbb: a hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint a ház most 40 százalékosra becsüli az amerikai recesszió esélyét. Ugyanilyen, 40 százalékos esélyt jósolt az amerikai recessziónak a következő egy évre Londonban minap kiadott új, havi világgazdasági előrejelzésében az Economist Intelligence Unit (EIU). A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző cége ezzel alaposan megemelte az amerikai recessziós kockázatra adott prognózisát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?