Szilárda
0 °C
6 °C

Lassulás van, dráma nincs

2001.09.27. 14:37
Kelet-Európa vezető gazdaságait hátrányosan érinti ugyan a világgazdasági lassulás, ám nem várható drámai csökkenés - véli az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
A londoni nemzetközi pénzintézet vezető közgazdásza, Willem Buiter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az elhelyezkedéséből adódóan Kelet-Európa más feltörekvő piacoknál jobban tűri a viharos külső gazdasági környezetet, amelyen csak tovább rontottak az amerikai terrortámadások következményei - közölte az MTI.

"Nem számítunk a növekedés drámai lefékeződésére - mondta Buiter. Hozzátette, hogy a bank még nem véglegesítette előrejelzéseit, de a várható növekedés Közép-Kelet-Európa legfejlettebb országaiban fél-egy százalékponttal maradhat el a márciusban jósolt szinttől. Az EBRD márciusban átlagosan 3,7 százalékos GDP-bővülést jelzett Közép-Kelet-Európának erre az évre.

Az EU fékez

A térség számos országa exportja révén szorosan kötődik az Európai Unióhoz, amelynek gazdasága a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint idén mindössze 1,8 százalékkal nő. A magyar exportnak például mintegy 60-70 százaléka az EU-ba irányul. Az egyik kockázatos terület a portfólió- és a közvetlen tőkebefektetés: az étvágy mérséklődhet - vélekedett az EBRD szakembere.

Buiter szerint az EU-csatlakozásra váró országoknak csökkenteniük kell költségvetési hiányukat, mivel jelentős összegekre lesz szükségük az EU-felzárkózáshoz. Lengyelországnak, Magyarországnak és Csehországnak a következő években a GDP 3-4 százalékát kell az EU-val kapcsolatos befektetésekre fordítania. Lengyelországban azonban félő, hogy általános kiadáscsökkentés nélkül a költségvetési deficit 2002-ben elérheti a GDP 11 százalékát.