Viola
-6 °C
-2 °C

Továbbra is Tokió a világ legdrágább városa

2002.01.23. 18:34
Az Economist Intelligence Unit által végzett felmérés szerint továbbra is Tokió és Oszaka a világ legdrágább városa a dollárban számolt alapvető megélhetési költségeket tekintve. A 134 világvárost összehasonlító jelentésben az európai nagyvárosok közül Belgrád (130) és Bukarest (126) a legolcsóbb, Budapest a 120. helyen áll.
A londoni gazdaságelemző csoport által elvégzett összehasonlítás szerint a júniusi dél-koreai-japán futball-világbajnokság látogatóinak fel kell készülniük az árakra, ha a lista élén álló japán nagyvárosokba tartanak.

Tehetős focidrukker Tokióban

Például a tokiói repülőtérről a városközpontig a taxiköltség átlagosan 230 dollár, egy kétfogásos ebéd vagy vacsora egy átlagos étteremben 185 dollárba kerül, négy dollár egy idegen nyelvű nemzetközi napilap ára, és öt dollárba kerül egy tekercs 36 képes Kodak film.

Ugyanezeket a tételeket olcsóbban vásárolhatják meg azok a szurkolók, akiknek csapatai Dél-Koreában játsszák mérkőzéseiket. Az EIU összehasonlításában a 21. helyen lévő Szöulban a fent említett szolgáltatások és áruk rendre 24, 159, 1 és 4 dollárba kerülnek.

New York a hetedik legdrágább

Az EIU félévente elvégzett felmérésében a külföldi kiküldöttek megélhetéséhez szükséges alapvető árucikkek és szolgáltatások dollárárait veszi összehasonlítási alapul.

A New Yorkban mért költségek adják a kiindulási alapot 100 százalékkal, és ehhez méri a cég a vizsgált 133 várost. New York az amerikai kontinens legdrágább városa, a 134 ország listáján a hetedik helyét foglalja el. A listavezető Tokióban és Oszakában 37 százalékkal költségesebb élni, mint az amerikai világvárosban.

A München-Tiencsin viszonylat

Európában továbbra is Oslo a legdrágább. A világranglistán 4. helyét elfoglaló norvég fővárost London követi a lista ötödik helyén, amely az Európai Unió legköltségesebb városa.

Az euróövezet legdrágább városa a rangsor 14. helyén álló Párizs. A közös európai valuta gyengesége miatt az eurótérség országaiban még mindig viszonylag alacsonyak a megélhetési költségek, a rangsor 44. helyén lévő Münchenben hasonlóak az árak, mint a kínai Tiencsinben - állapítja meg az elemzés.

Budapest az utolsó helyről feljött a 120-dikra

Európában most Belgrád a legolcsóbb, közvetlenül előtte van Bukarest. A tavaly még Európa legolcsóbb városának rangsorolt Budapest most a 120. helyen áll, a magyar fővárosban fele annyiba kerülnek a dollárban számolt megélhetési költségek, mint New Yorkban.

Az amerikai kontinensen New York után Chicago a legdrágább. A 64. helyen lévő Montreal a legköltségesebb kanadai város, de árai és szolgáltatásai még mindig olcsóbbak a listán lévő összes amerikai nagyvárosénál.

Pénzügyi válság más szemszögből

A dél-amerikai földrész két nagyvárosa, Rio de Janeiro és Sao Paolo az elmúlt egy évben 17-18 helyet esett vissza a brazil valuta leértékelődése miatt.

Ázsiában Tokió és Oszaka mellett a listán harmadik helyen lévő Hong Kong a legdrágább. A rangsor utolsó két helyén Teherán és Új-Delhi áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!