Gusztáv
-4 °C
1 °C

Beindulhat az erdélyi autópálya építése?

2005.12.27. 11:18
Nagy lökést kaphat az erdélyi autópálya építése, miután Románia újratárgyalta a Bechtel céggel kötött szerződését.

126 millió eurót takarít meg a román állam azzal a szerződésmódosítással, amelyet az észak-erdélyi autópálya beruházójával, az amerikai Bechtel céggel tárgyalt meg.

A román közlekedési, építésügyi és turisztikai minisztérium újratárgyalta azt a szerződést, amelyet korábban az amerikai Bechtellel kötött. A korábbi megállapodás szerint az erdélyi (illetve észak-erdélyi) autópályát ez az amerikai vállalat tervezhette volna meg, és a kivitelezést is ez a cég kapta meg.

A román közlekedési miniszter, Gheorghe Dobre most bejelentette, hogy országa 126 millió eurót takarít meg azáltal, hogy az autópálya tervezését a román Nemzeti Autópálya és Autóút Társaság veszi át. Az erről szóló előterjesztést a román kormány is jóváhagyta. Időközben a Bechtel is kiállított egy úgynevezett "garancialevelet", amelyben elfogadta a szerződésmódosítást.

Az erdélyi autópálya nyomvonala a magyarok által lakott területeket érinti. Régi követelése ez a romániai magyar érdekképviseleteknek. Az erdélyi út Brassó és Bors között húzódik majd. (Bors a Nagyváradhoz közeli, nyugati határátkelőhely Romániából Magyarország felé, míg Brassó Erdély délkeleti csücskében található.) Az autópálya projektje tavaly kezdődött meg, és várhatóan 2012-ben fejeződik be. A kivitelezés és tervezés összköltségét szakértők kétmilliárd euróra becsülik.

Mit kell tudni a Bechtelről?
A Bechtel a világ egyik legnagyobb építőipari és mérnöki tevékenységekkel foglalkozó társasága. A cég szoros kapcsolatokat ápol az amerikai kormánnyal. Korábbi külügy- és hadügyminiszterek (George Shultz és Caspar Weinberger) is részt vettek a cég egyes tevékenységeinek irányításában, illetve a társaság magas rangú tisztségviselői voltak. Nem véletlen, hogy a Bechtel a mostani iraki háború idején hatalmas kormányzati megrendeléseket kapott a washingtoni Bush-adminisztrációtól, hiszen a cég támogatta többek között George W. Bush kampányát is.