Elza
-4 °C
4 °C

A pozitív diszkrimináció is negatív diszkrimináció

2003.01.28. 11:19
A norvég főváros egyeteme nem alkalmazhat pozitív diszkriminációt, mikor női alkalmazottainak számát szeretné növelni. A szabad verseny alapelvét nem szabad megsérteni - döntött az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) Bírósága.
Az oslói egyetem nem jogosult arra, hogy külön nőknek hirdessen meg állásokat - döntött a Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) Bírósága. A tanintézmény a pozitív diszkriminációt azért alkalmazta, mert női tanárokat szeretett volna felvenni. A bíróság szerint azonban a nők így előnyhöz jutnak, ami elfogadhatatlan. A szabad verseny alapelv az európai egységes piacon, és ez az elv előbbre való, mint az egyetem kívánsága, hogy több női tanára legyen.

Állás, csak nőknek

Norvégia fővárosának egyetemén a tanároknak mindössze 13 százaléka nő. Hosszú ideig nemi alapú kvótákat írtak elő az új oktatók alkalmazáskor, ám így sem sikerült kellő arányban női professzorokat szerződtetni.

Ezután az oslói egyetem tanácsa úgy döntött, hogy a 2000-2004-es tanévekben helyeket különít el a nők számára, és ezekre a tanári állásokra csak a gyengébb nem képviselői pályázhatnak. Erre az évre nyolc tanári helyet különítettek el, és éppen további hárommal bővítették volna a keretet, ám az EFTA bíróságának döntése befagyasztotta a folyamatot.

Egyenlő versenyfeltételek

Norvégia, mint ismeretes, nem tagja az EU-nak, ám az Európai Gazdasági Térség egyezményéhez csatlakozott, Izland és Liechtenstein társaságában.

Az EFTA bírósága, amelyről eddig keveset hallhattunk, párhuzamosan működik az Európai Bírósággal. Feladata az emberek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának figyelemmel kísérése, egyenlő versenyfeltételek megteremtése, a nemzeti diszkrimináció megszüntetése. Hatásköre az EU tagállamaira és a három említett szerződő ország a terjed ki.