Emőke
-4 °C
9 °C

Mindenhol lopnak az egészségügyben

2006.02.03. 08:30
Az egészségügyre szánt pénzek legalább 5 százalékát az egész világon ellopják - állapította meg a Transparency International.

A világon összesen évente mintegy 3 ezer milliárd dollárt szánnak egészségügyi kiadásokra, legalább 5 százalékának (150 milliárd dollár) azonban nyoma vész - Kambodzsában csakúgy, mint az USA állami egészségügyi ellátó rendszerében - idézte a BBC a korrupcióellenes szervezet 2006-os jelentését.

A Global Corruption Report 2006 szerint az egészségügyben különösen nagy a csábítás a visszaélésekre, részben azért, mert nagy pénzek forognak benne, részben pedig azért, mert számos ellátó rendszer igen bonyolult. Jobb esetben a korrupció csak azt jelenti, hogy a kórházak vagy a páciensek túlfizetik a szolgáltatásokat - rosszabb esetben azt, hogy a betegek meghalnak a hamisított gyógyszerektől.

A Transparency International (TI) öt nagy területre osztja az egészégügyi korrupciót:
- lopás és sikkasztás - ez bármelyik szinten megeshet, míg a pénz a központi kormányzattól a páciensig ér
- korrupció a beszerzésben - összejátszások, vesztegetések, jutalékok a gyógyszerek, illetve a berendezések beszerzésében, aminek eredményképpen többet kell fizetni és/vagy romlik a minőség
- korrupció a fizetésben - szabálytalan díjfizetés vagy a biztosítási papírok meghamisítása
- korrupció a gyógyszerkereskedelemben - máshová szálított vagy ellopott gyógyszerek
- korrupció az egészségügyi ellátás helyszínén - vesztegetési pénz az orvosoknak a gyorsabb ellátásért.