Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német állások egy euróért

2004.09.20. 08:01
Nem kevesebb mint 600 ezer állástalan németet állítana munkába Wolfgang Clement szövetségi munkaügyi miniszter az úgynevezett egyeurós órabérprogram keretében.
Az egyeurós állásokat a tartósan munka nélkül lévő, illetve szociálisan segélyezettek számára hoznák létre, akik a volt NDK-s tartományokban a havi 331 eurós, nyugaton pedig a 345 eurós havi segélyükön felül kapnák az inkább csak jelképes illetményt. Ennek fejében az önkormányzatok, az egyházak vagy a jóléti intézmények által felkínált munkát kellene elvállalniuk, ahol környezetvédelmi, fiatal- és időskori, illetve betegellátási feladatokat kellene megoldaniuk.

Az új foglalkoztatási formát a Berlint körülvevő Brandenburg tartomány már az idén bevezetné, az első elképzelések szerint heti 30 órás elfoglaltsággal, 12 havi kísérleti időtartammal. A modellt az úgynevezett Hartz-reformok negyedik szakaszaként alkalmaznák, amelyek során - egyebek mellett - egy rendszerbe vonták össze a szociális segélyezést és a tartós munkanélküliek ellátását.

Az egyeurós állások elvállalása kezdetben nem lenne kötelező, a szövetségi munkaügyi hivatal azonban - egy belső körlevél szerint - már korai szakaszban is nyomást gyakorolhatna az érintettekre. A modell továbbfejlesztéseként sor kerülhetne arra, hogy a versenyszférában tevékenykedő munkáltatók is igénybe vegyenek ilyen feltételek szerint munkaerőt. Erre azonban csak akkor kerülhetne sor, ha a munkanélkülit újonnan létrehozandó állásban helyeznék el, nem pedig korábban megszüntetett munkakörben.

Az ellenzők szerint az egyeurós állásokkal a kisiparnak és a középvállalkozásoknak teremtenek versenyt. A német szakszervezeti szövetség szerint csak korlátozottan - "jelentős deficittel küszködő egyedek" esetében - lehet a rendszert alkalmazni, a képzett munkaerőt pedig értékképző munkafolyamatokban kell elhelyezni.