Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem maradunk itthon a merényletek miatt

2005.07.25. 07:51
A londoni robbantások után a hétvégén Egyiptom magyarok által is kedvelt turistaparadicsomára csaptak le terroristák. A fejlemények ellenére senki sem szakította meg utazását, és úgy tűnik, a brit fővárosba készülőket sem tántorították el a merényletek. Csak kevesen vannak olyanok, akik lemondják az utazást.
Úgy tűnik, a Londonba tartó magyar állampolgárok nem tartanak attól, hogy komoly baj érheti őket a brit fővárosban. A terrorcselekmények ellenére ugyanis alig voltak olyanok, akik módosították volna utazási terveiket. A július 7-i londoni merényletek után a légitársaságok általában felajánlották az utasoknak, hogy bizonyos időn belül ingyen átírhatják jegyüket egy másik időpontra, ám ezzel nagyon kevesen éltek.

Krebsz Adrien, a Malév szóvivője elmondta, hogy a merényletet követő héten 4500-4800 Londonba tartó utasa volt a légitársaságnak, s közülük csupán 20-an éltek ezzel a lehetőséggel. Hasonlóról számolt be Kázmér Natasa, a Wizz Air kommunikációs igazgatója is, aki elmondta, hogy a merénylet napján összesen kétezer londoni utasuk volt (Magyarországról és Lengyelországból összesen), és az első napon páran foglaltak át, június 8-án pedig már senki sem módosította jegyét. Borsos György, a Sky Europe magyarországi vezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be, s azt is kiemelte, hogy ezeken a napokon sem volt magasabb azoknak az utasoknak a száma, akik nem jelentek meg a gép indulásakor, mint más esetekben. A Wizz Air esetében ez az említett kétezerből 13-at érintett. Hasonló reakció volt tapasztalható az elmúlt heti fejlemények után is. A légitársaságok egyébként szinte teljes telítettséggel üzemelnek, s azt, hogy a későbbiekre - vagyis a jövőbeli foglalásokra - milyen hatással lesznek a merényletek, egyelőre nem lehet megjósolni - fogalmazott Boros, bár a most megfigyeltek alapján aligha befolyásolja negatívan a légitársaságok forgalmát a londoni cselekmény.

A robbantássorozatok következtében eddig még senki nem lépett vissza a külföldi nyelvtanfolyamon való részvételtől a 11 tagot tömörítő Nyelvi Utaztatók Szakmai Egyesületének tagjainál - tudta meg a Napi Gazdaság Bence Jánostól, a nyelvi utaztatással foglalkozó International House utazási iroda vezetőjétől. A júliusi elejei merényletek után viszont a jelenleg is kint tanulók hozzátartozói, illetve az utazni készülők közül többen érdeklődtek az irodáknál a körülményekről. A csütörtöki újabb robbantásokat követően sem érkezett még semmilyen megkeresés. A négy legnagyobb utaztató cégen keresztül évente mintegy kétezren mennek külföldre nyelvet tanulni egyéni szervezésben, de a kisebb szervező irodákat, valamint a nem legálisan működőket is beszámítva 4-5 ezer körül lehet a külföldi nyelvtanfolyamon részt vevők száma. A tanulók mintegy 80 százaléka angol nyelvterületre szeretne menni - tette hozzá Bence János.

Egyiptomba is mennek

A hétvége sem volt nyugodt: Egyiptomban a magyar turisták által is igen kedvelt Sharm el Sheikhen ugyancsak pokolgépes merényleteket követtek el. Az OTP Travel internetes oldalán olyan információkhoz lehetett jutni, hogy valamennyi, az OTP Travel szervezésében Sharm el Sheikhen tartózkodó utasukat telepített idegenvezetők személyesen felkerestek. Mindenki jól van, a robbantásban nem sérültek meg utasaik és senki nem kívánja megszakítani nyaralását. Hírforrások szerint nem volt magyar sérültje a terrortámadásoknak. A helyi hatóságok kérésére azonban az utasok a szombaton a szállodában tartózkodtak, ezért csak a hajós kirándulások indultak el, a szárazföldi programok nem.

Vasárnaptól, minden program zavartalanul indulhatott. A utazási iroda ügyeletén a Napi Gazdaságot úgy tájékoztatták, hogy a történtekkel kapcsolatban csak az ügyvezető igazgató adhat felvilágosítást, az azonban hozzátették, hogy a merényletek miatt érintett három utazási iroda vezetői ma délelőtt tárgyalnak a Külügyminisztérium képviselőivel, és ezt követően születik meg a döntés, hogy a tárca kiad-e olyan közleményt, amely szerint nem ajánlja az utazást a térségbe. Ha külügy utazási tilalmat rendel el Egyiptomra, akkor az utazási irodáknak vissza kell fizetniük a már lefoglalt utak árát.