Ágnes
-1 °C
2 °C

Egyre több magyar kávézó Spanyolországban

2005.05.31. 09:08
A magyar befektetők kávézókat, fagyizókat, kisebb üzlethelyiségeket és 40-60 négyzetméteres lakásokat vásárolnak Spanyolországban.
Spanyolországban még mindig nagy az ingatlanfelvásárlási-láz, de már enyhül a jelenség - írta meg a Világgazdaság. Bár továbbra is magas megtérüléssel jár a befektetés, a korábbi várakozásokat már nem sikerül elérni. Korábban még éves szinten 15 százalék fölötti értéknövekedéssel számoltak a befektetők, ma már – mondta el Czibere Ilona a Mitropa US ügyvezetője a Világgazdaságnak – inkább 12-13 százalékra lehet számítani. Ezzel párhuzamosan a helyi hatóságok is léptek, Marbellán például leállították az építési engedélyek kiadását, mert az infrastruktúra nem bírta el az ingatlanfejlesztők rohamát.

Kevesebb önrész

Ugyanakkor kevesebb pénzzel is be lehet szállni az építkezésbe, korábban a spanyol fejlesztők 40-50 százaléknyi készpénzt kértek az apartmanokért, manapság már 20 százalék önrész is elég.

A spanyol piacon közben visszaesett a német befektetők lelkesedése, amit a brit, ír, skandináv tőke növekedése sem tud ellensúlyozni - írta meg a Világgazdaság. Görög Áron, az Otthon Centrum Holiday (OCH) operatív igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a németek már korábban „bevásárolták magukat”, ezért is van kevesebb érdeklődő.

A magyarok is jelen vannak a spanyol ingatlanpiacon, de újabban kisebb éttermekre, kávézókra vagy palacsintázókra is vevők. Általában bérleti jogot vesznek, ez ugyanis jóval olcsóbb, mint ha tulajdonjogot vásárolnának, az átlagosan kétszer annyiba kerül, mint a lakás.