Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Csak egy torony volt biztosítva?

2001.09.13. 16:13
Brit lapértesülések szerint annak idején annyira valószínűtlennek tűnt a Világkereskedelmi Központ két tornyának összeomlása, hogy az építtetők nem is biztosították mindkettőt.
A BBC a Guardianra hivatkozva csütörtökön azt közölte, hogy a World Trade Center ikertornyaiból csak egyet biztosítottak, annyira valószínűtlennek tűnt annak idején, hogy mindkét torony összeomoljon. A hírt a US Insurance Information Institute (amerikai biztosítási információk intézete) szóvivője közölte a brit lappal.

Ha a hírt megerősítik, az azt jelentheti, hogy a New York-i kikötői hatóság, amely a tornyokat építtette és kiadta, csak körülbelül másfél milliárd dolláros kártérítést kaphat. Ez az összeg alig több mint az építési költség (mai áron 1,2 milliárd), és jóval kevesebb, mint a tornyok 2001-es értéke (kb. ötmilliárd dollár).

A biztosítási összeggel kapcsolatos első hírek 15 milliárd dollárról szóltak. A kárértéket növeli a két torony mellett álló épületek sérülése, az üzleti kiesés, a repülőgépek pusztulása. Az áldozatok életbiztosításáról, a hozzátartozók kárigényéről egyelőre semmit sem tudni.