Konrád
8 °C
26 °C

Lara Croft szülei olcsón adják magukat

2001.05.28. 17:05
Lara Croft kitalálója, a számítógépes játékszoftvereket fejlesztő Eidos 50 millió fontos részvénykibocsátást tervez, hogy további fejlesztéseihez pénzt szerezzen. A cég az utóbbi időszakban hatalmas veszteségeket halmozott fel, mivel a beharangozott új játékkonzolokat a gyártók késve dobják piacra. Most bíztató hírek érkeztek, ezért az Eidos támadni készül.
A cég úgynevezett "jogosultsági kibocsátás" (rights issue) révén szeretne friss pénzhez jutni. Ez azt jelenti, hogy csak a már részvénnyel rendelkező befektetők vásárolhatnak új papírokat - jóval az aktuális árfolyam alatt. Az Eidos valószínűleg az éves eredményekkel együtt, még június 12-e előtt hozza nyilvánosságra a kibocsátás részleteit - közölte az Independent. Az árfolyam várhatóan a jelenlegi tőzsdei kurzus 50 százaléka lesz..

Ezt csinálta a British Telecom is

Lara Croft
Az utóbbi időben egyre több technológiai vállalat kényszerül ilyen alacsony árfolyamú kibocsátásra. Május elején a British Telecom rekordnagyságú, hatmilliárd fontos jogosultsági kibocsátást indított, hogy a harmadik generációs mobilhálózat kiépítésekor keletkező adósságait visszafizethesse.

Cél az X-boksz és a Gamecube

Az Eidos arra akarja fordítani a befolyó összeget, hogy a várhatóan ősszel megjelenő Microsoft X-boxra, illetve a Nintendo Gamecube-ra fejlesszen játékokat. A cég évente körülbelül húsz új játékot dob piacra, és ezek kifejlesztése egyenként átlagosan félmillió fontba kerül. A cég legjobban fogyó alkotása a Tomb Raider-sorozat, illetve a Legyen Ön is milliomos című tévéműsor játékváltozata.

Vesztségek ellenére emelkedő árfolyamok

A Tombraidert kifejlesztő Eidos féláron bocsát ki 50 millió font értékű részvényt
Az Eidos az április és december közötti időszakról szóló pénzügyi jelentésében 68 millió fontos veszteségről számolt be. Ebben a mérlegben már szerepelt az Express.com megvétele, illetve több millió font értékű, a PlayStation2 miatt eladatlan PlayStation-játék. A veszteségek miatt az Eidos 50 milliós bankhitelért folyamodott, de végül ebből csak 25 milliót hívott le. A hitelre vonatkozó értesüléseket a cég nem kommentálta. A veszteségek ellenére az Eidos-részvények árfolyama a londoni tőzsdén az április eleji 170 pennys mélypontról május végére 320 pennyre emelkedett.
15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft