Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Jelentős magyar hiányt jósol az EIU

2006.05.24. 15:17
Az eddigi számok alapján valószínűtlen az idei magyar költségvetési cél tarthatósága, és az is, hogy Magyarország időben teljesíteni tudja a maastrichti feltételeket a 2010-es eurócsatlakozáshoz, áll a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán kiadott havi országjelentésében, amely az idei deficitet a cél több mint másfélszeresére jósolja.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző házának 34 oldalas májusi Magyarország-jelentése szerint az idei első négy hónap költségvetési adatai azt jelzik, hogy "erősen valószínűtlen" az ESA-95 szabvánnyal számolt, nyugdíjreform-költségek nélküli 4,7 százalékos év végi hiánycél tarthatósága.

Bevételekbe beleharapó adócsökkentések

Az EIU szerint a fő kockázatok között van - a bevételekbe "beleharapó" idei adócsökkentések mellett - az, hogy nincs figyelembe véve a Gripen vadászgépek beszerzése, ami a cég szerint a GDP 0,3 százalékával egyenlő kiadást jelent, valamint a családi támogatások emelése, ami 0,4 százalékos GDP-arányos kiadással jár.

Az EIU szerint jó esély van arra, hogy a kormány rövid távú intézkedéseket tesz a deficit csökkentésére az év második felében, de az eddigi jelzésekben szereplő, 300-350 milliárd forintos kiigazítást is nehéz lesz elérni, és egyébként sem biztos, hogy ez elég lenne az éves deficitcél teljesítéséhez. A jelentés szerint a londoni elemző ház az idén, ESA-95-ös szabvánnyal számolva, 8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár, és azt jósolja, hogy a deficit 2007-ben is 5 százalék felett lesz.

Még borúlátóbb előrejelzések

A 8 százalékos idei hiányelőrejelzés nem a legborúlátóbb a londoni elemzői közösségen belül. A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője január 26-án stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a nála "A mínusz" szuverén magyar devizaadósi besorolás kilátását, ezt az általa 10 százalék felettire várt idei központi hiánnyal és a szerinte 2014 előtt valószínűtlen magyar eurócsatlakozással indokolta.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató a múlt hónapban azt jósolta, hogy az EU-szabvánnyal számolt idei magyarországi deficit meg fogja haladni a 9 százalékot, a JP Morgan befektetési csoport pedig néhány hete kiadott londoni országjelentésében azt írta: a ház 2006-os magyarországi hiányjóslata eredményszemléletben számolva 8 százalék, de a cég szerint ezt az előrejelzést is komoly felfelé ható kockázatok terhelik, és a tényleges idei deficit "könnyen 10 százalék környékén lehet".

Az EIU szerdai országjelentése szerint 2007-től szélesebb körű, a deficitet "lefelé tartó pályára állító" szerkezeti reformok várhatók, mindazonáltal - bár a kormány kitart amellett, hogy 2008-ig a maastrichti felső tűréshatárra, 3 százalékra csökkenti a deficitet a 2010-es eurócsatlakozás érdekében - "erősen valószínűtlen" e cél teljesítése.

Orbán kudarca, Gyurcsány sikere

A magyarországi választások kimeneteléről az EIU azt írta: a Fidesz veresége megmutatta, hogy Orbán Viktor pártelnök kísérlete a jobboldal összes többi fő politikai erejének felszámolására kudarcba fulladt. A választások Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "hatalmas sikerét" hozták, Orbán Viktor ugyanakkor egymás utáni második vereségét szenvedte el. A Fidesz elnöke mindazonáltal "kevés jelét mutatja a politikai háttérbe vonulásnak", áll az EIU elemzésében.

A cég szerint az idei átlagos magyarországi infláció a tavalyi 3,2 százalékról 2 százalékra csökken. Az EIU ugyanakkor a 2007-es átlagos inflációra adott előrejelzését 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte, azzal az indokkal, hogy ha Fidesz-kormány alakult volna, az jó eséllyel a lakosság egészét el akarta volna szigetelni a külső energiapiactól, az MSZP vezette kormány azonban valószínűleg úgy alakítja át a támogatási rendszert, hogy az csak a rászorulókat érintse, és ez jövőre felhajtóerőt ad az energiaár-inflációnak.