Virgil
0 °C
3 °C

Felmentették az EKB leendő elnökét

2003.06.18. 16:35
A francia központi bank bankbotrányba keveredett elnökét, Jean-Claude Trichet-t szerdán felmentette a párizsi bíróság, és ezzel elhárult az akadály az elől, hogy Trichet-t beiktassák Win Duisenberg utódjaként az Európai Központi Bank (EKB) elnöki pozíciójába.
Trichet-t, mint a francia kormány kincstárgügyi hivatalának vezetőjét azzal vádolták, hogy felelős az akkor még állami tulajdonban lévő Crédit Lyonnais pénzintézet könyveinek 1990-es elején történt meghamisításáért. Az ügyész legkevesebb tíz hónapos börtönbüntetést indítványozott Trichet ellen, aki mellett további nyolc személy ellen emeltek vádat Franciaország háborús évek utáni legnagyobb pénzügyi botrányában.

Még nem biztos a kinevezés

Az Európai Unió vezetői e hét végén Görögországban, Athénban rendeznek csúcstalálkozót és ezen várhatóan gyors döntést hoznak Trichet beiktatásáról. Win Duisenberg eredetileg 68. születésnapján, július 9-én akart távozni hivatalából, de az európai kormányfők kérésére hozzájárult ahhoz, hogy a Trichet-ügy tisztázásáig hivatalában maradjon.

A bírósági felmentés ellenére az EKB utódlásának kérdését némi bizonytalanság övezi, hiszen fellebbezés esetén még elhúzódhat a per.