Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A párizsi ügyészség ejtené a jegybankelnök elleni vádat

2002.06.05. 12:04
Elhárulhat az akadály a francia nemzeti bank elnöke, Jean-Claude Trichet előtt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elnöke legyen, ugyanis a párizsi ügyészség a francia bankár elleni vád ejtését javasolja a Crédit Lyonnais-ügyben.
Az eurózóna központi bankjának elnöki székébe pályázó Trichet ellen két éve azért indítottak vizsgálatot, mert felmerült a felelőssége a Crédit Lyonnais csődje kapcsán. A francia bank körüli pénzügyi szabálytalanságok a kilencvenes évek elejére vezethetők vissza, amikor Trichet a pénzügyminisztérium igazgatójaként felelt a bank felügyeletéért.

Dönt a vizsgálóbíró

Trichet sorsa most a vizsgálóbíró kezében van, akinek három hónap áll rendelkezésére, hogy döntést hozzon az ügyben. Ritka, de nem példa nélküli, hogy a bíró az ügyész álláspontjával szembehelyezkedik - írja a Financial Times.

Ha a vádat ejtik, minden valószínűség szerint Trichet veheti át az EKB elnöki tisztét 2003 júliusában, amikor a jelenlegi elnök, Wim Duisenberg távozik posztjáról. A francia bankár már hosszú ideje a fő esélyes az EKB elnöki tisztének elnyerésére, azonban jelöltségét gyengítette, hogy vizsgálat indult ellene.

Alku a háttérben

Mint ismeretes, Franciaország 1998-ban a színfalak mögött azzal a feltétellel egyezett bele Duisenberg elnöki kinevezésébe, hogy a holland bankár mandátumának felénél, 2002-ben átadja helyét Trichet-nek. A holland bankelnök azonban a francia nyomással szembeszállva idén februárban azt jelentette be, hogy csak jövő nyáron távozik posztjáról.