Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Jön egy újabb 180 000 000 000 dolláros mentőöv

2008.09.18. 09:26
Az európai piacok nyitását követően, kilenc óra után pár perccel összehangolt likviditásfokozó intézkedést jelentettek be a nagy jegybankok. Az Fed, az Európai Központi Bank, a brit és a japán jegybank 180 milliárd dolláros készpénzinjekcióval próbálja nyugtatni a befektetők igencsak felkorbácsolt kedélyeit. Az első reakciók szerint ez sem ér sokat, különösen úgy, hogy az első hírek még ennek duplájáról, 360 milliárd dollárról szóltak.

A hírre a dollár azonnal jelentősen erősödött az euróval szemben, és a forintot is visszarántották 245,50 forint/eurós szintől 244 forint/euróig. A részvénypiacok is pozitívan fogadták a bejelentést, de egyelőre nem mutatkozik tartósnak az öröm: a tőzsdei mutatók a kisebb korrekció után a visszaálltak a korábbi szintjükre.

A nagy jegybankok összehangolt, ma bejelentett intézkedései azt célozzák, hogy mérsékeljék a rövid futamidejű dollárpiacon kialakult erősen likviditáshiányos helyzetet. Ennek eszköze, hogy nagy volumenű, összesen 180 milliárdot kitevő megállapodásokat kötöttek az intézmények az amerikai központi bank szerepét betöltő Feddel (az első hírekben még 360 milliárd dollár szerepelt, ezt később korrigálták a felére).

Ez alapján az Európai Központi Bank (EKB) ma több mint 40 milliárd dollárt ad egynapos repoaukció keretében az európai bankoknak. Az ajánlatokat negyed tizenegyig lehet benyújtani, egy bank legfeljebb 2 ajánlatot tehet összesen 4 milliárd dollár értékben. Eredményhirdetés délután negyed egy körül várható. Szerdán a három hónapos dollár-Libor kamatláb fixing 19 bázisponttal 1999 óta a legnagyobb mértékben 3,06 százalékra ugrott, mert minden bank vonakodik hitelt nyújtani egymásnak a partnerbanki kockázatok miatt.

Az EKB mellett a brit központi bank, a Bank of England szintén 40 milliárd dollárt ajánl fel, mármint a csütörtöki első napra, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszerrel (Fed) tavaly decemberben kötött és megújított csereegyezmény keretében. Szintén várható, hogy folytatja az aukciókat a következő napokban is. A Svájci Nemzeti Bank is naponta tart dollárárverést csütörtöktől egynapos lejáratra, naponta legföljebb 10 milliárd dollár ajánlva fel, csütörtöki közleménye szerint.

A központi bankok a e héten már több mint 100 milliárd eurót, fontot és svájci frankot öntöttek a piacra rövid lejáratokra. A nagyok mellett kisebb országok jegybankjai is igyekeznek a piaci likviditást fokozni saját pénzpiacaikon (norvég, hongkongi).

Nem sokkal a központi bankok bejelentése előtt látott napvilágot a hír, hogy az egekbe szökött az amerikai bankok nemfizetési kockázata. Az úgynevezett CDS-ek árai – ezek az adott vállalat esetében annak nemfizetési kockázatát is kifejezik – új csúcsokat döntöttek a Wall Street-i cégek közül a Goldman Sachs-nál, a Wachoviánál, a Morgan Stanley-nél és a Citigroupnál.

A legnagyobb ügyfeleit sorra elveszítő, egy héttel alatt 42 százalékot veszítő, és fúzióra készülő Morgan Stanley – amelyet a szintén bajban lévő Wachoviával és egy szingapúri alappal is hírbe hoztak – CDS-e 220 ponttal 900-ra ugrott a szerdai kereskedésben, a Goldman Sachsé 110 bázisponttal 530 bázispontra emelkedett. Mindezek már rég meghaladták a Bear Stearns márciusi bukásakor megfigyelhető szinteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?