Árpád
-2 °C
4 °C

Hogy működjön Európai Központi Bank?

2002.10.22. 13:46
A nizzai szerződés ír jóváhagyása után az Európai Központi Bank (EKB) felgyorsítja új működési szabályzatának kidolgozását. A bővítés okoz némi fejfájást.
Az EKB szóvivője megerősítette a Süddeutsche Zeitungnak, hogy néhány héten belül elkészítik a bank új működési rendszerére kidolgozott javaslatot. A nizzai szerződéssel összhangban álló javaslatot reményeik szerint minősített többséggel elfogadja az EU Tanácsa, megváltoztatva ezzel a bank alapszabályát.

A nagyok több jogot akarnak

A kiszivárgott információk szerint egyelőre nem módosul az az alapelv, hogy minden nemzeti banknak egy szavazata van a döntéshozatalnál, de az irányítás hosszú távra szóló legjobb módszeréről komoly viták folynak.

Az EKB elnöke, Wim Duisenberg a rotációs elvet alkalmazná a bank vezetésénél, de a nagyobb országok közül néhányan szeretnének állandó helyet az irányító testületben, mások pedig nyomást gyakorolnak, hogy a szavazási rendszert változtassák meg: a voksok értékét tegyék arányossá az adott ország méretével.

Természetesen a fő problémát az okozza, hogy a big bang után jelentősen bővül az EKB-ben képviselettel rendelkező nemzeti bankok száma, s ez a döntési folyamat jelenlegi szisztémájának újragondolását igényli.

A kicsik összefoghatnak

Az EKB vezető testülete, a kormányzó tanács jelenleg a szűkebb vezető testületből (elnök, alelnök és négy tag), valamint a tagországok nemzeti bankját képviselő kormányzókból áll.

Az egyszerű többség - néhány kivételtől eltekintve - elegendő a döntéshozatalhoz, ezt a szisztémát azonban nem tartják "szerencsésnek" a hatékony munka szempontjából, ha a 10 új tagállam képviselője elfoglalja helyét a tárgyalóasztalnál.

A félelmek alapja nyilvánvalóan nem pusztán az a technikai probléma, hogy a döntéshozó testület létszáma jelentősen megnő, hanem elsősorban az, hogy az "újak" egyszerre túl nagy létszámban jelennek meg, s esetleges összefogásukkal aránytalanul nagy érdekérvényesítő lehetőséghez jutnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?