Valér
-2 °C
0 °C

Élelmiszerjegyet vezetne be az ENSZ

2008.03.07. 10:40
Az ENSZ világélelmezési pogramjának vezetője szerint komoly gondokat okozhatnak az egyre emelkedő élelmiszerárak. A szegényebb országokban sokkal kevesebb és kevésbé tápláló ételt tudnak venni az emberek. De veszélybe kerület a segélyprogram is.

Egészen 2010-ig folytatódhat az alapető élelmiszerek drágulása – figyelmeztet az ENSZ világélelmezési programjának vezetője (World Food Programme). Josette Sheeran az emelkedő energia- és gabonaárakat, a globális éghajlatváltozást és a bioüzemanyag térnyerését okolja ezért – írja a BBC Online. A szervezet már olyan terven dolgozik, hogy jegyre adja az élelmiszersegélyeket, mert egyszerűen nincs elég.

Néhány élelmiszer ára negyven százalékkal emelkedett az elmúlt évben. A WFP attól tart, hogy a világ szegényebbik fele kevesebb vagy kevésbé tápláló élelmiszereket tud csak venni, és sokan rá lesznek szorulva a segélyekre.

Sheeran az Európai Parlament előtt beszélt a problémákról, azt is elmondta, hogy az idén plusz 244 millió euróra lesz szükségük az élelmiszerprogramra, és további 81 millió euróra a szállításhoz. Ugyanakkor nem lát gyors megoldást a magas élelmiszer- és üzemanyagárak okozta helyzet megoldására. Az élelmiszertartalék harminc éve nem volt ilyen alacsony. Ez csak 53 napra elegendő, ha valahol a világon sürgős segélyre lenne szükség (2007-ben 169 napra volt elég a tartalék).

A magas élemiszerárak másik okozója a bioüzemanyag terjedése. Azzal, hogy területeket vesznek el a bioüzemanyaghoz szükséges gabona előállításához, emelik az élelmiszerárakat. Sheeran arrakéri a kormányokat, hogy körültekintőbbek legyenek amikor a bioüzemanyag terjedéséről és az élelmiszerellátásról döntenek.

Az élelmiszerdrágulás miatt leinkább érintett országok Zimbabwe, Eritrea, Haiti, Dzsibuti, Gambia, Tádzsikisztán, Togo, Csád, Benin, Burma, Kamerun, Niger, Szenegál, Jemen és Kuba. De van néhány ország, ahol már most gondok vannak. Afganisztánban például 2,5 millióan nem tudnak búzát venni, mert annak ára hatvan százalékkal nőtt. Bangladesben a rízs 25-30 százalékkal drágult az elmúlt három hónapban, 2007-ben pedig 70 százalékkal emelkedett az ára. El Salvadorban a vidékiek 50 százalékkal kevesebb élelmiszert tudnak venni ugyanannyi pénzből, mint egy évvel ezelőtt.

Az emelkedő élelmiszerárak miatt Marokkóban, Burkina Fasoban, Szenegálban és Kamerunban már tüntetések robbantak ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!