Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rosszabbak voltunk, mint az elemek

2002.01.03. 12:10
A szándékos és a természeti katasztrófák által okozott kár 2001-ben az eddigi felmérések szerint 115 milliárd dollárt tesz ki, amiből összesen 32 milliárd dollár volt biztosítva - áll a Swiss Reinsurance becslésében.
A kilencvenes évek óta 2001-ben fordult elő először, hogy a szándékos károkozás meghaladta a természeti katasztrófák miatt keletkezett kár mértékét. Az előbbi ugyanis a teljes összeg 70, az utóbbi pedig 30 százaléka.

A terrortámadás 90 milliárd dolláros kárt okozott

A svájci viszontbiztosító számítása szerint a történelem legnagyobb vagyonbiztosítási káreseményét jelentő szeptemberi terrortámadás 90 milliárd dollár közvetlen veszteséget okozott a világgazdaságnak, és ebből mintegy 19 milliárd dollárra rúg a biztosításokkal fedezett összeg. A becslés nem veszi figyelembe a közvetett hatásokat, így a részvényárfolyamok zuhanása miatt keletkezett veszteségeket és a globális lassulás felerősödését.

A vagyonbiztosítók idei vesztesége összesen 32 milliárd dollár, amiből 23 milliárd dollár szándékos károkozás következtében keletkezett. Csak a terrortámadás által okozott kár a Swiss Re szerint 30-77 milliárd dollárra tehető, beszámítva az életbiztosítóknál keletkezett kötelezettségeket is.

Red Code, fúrótorony-robbanás, Allison

Az ember által előidézett második legnagyobb kárt idén a Red Code számítógépvírus okozta, ezt a brazil partoknál lévő olajfúró toronyban bekövetkezett robbanás követi.

A legnagyobb természeti katasztrófa az Allison névre keresztelt trópusi viharhoz fűződik, ami 2,5 milliárd dollárnyi kárt okozott. Ez azonban nagyságrendekkel kisebb, mint az 1992-ben az USA partjainál végigsöprő, ezt megelőzően legnagyobb kárt okozó Andrew hurrikán, amely a biztosítókat akkor 20 milliárd dollárral terhelte meg.

A Swiss Re szerint a jövőben a biztosítási események kárai nőnek, mert a biztosított értékek egyre koncentráltabbak és növekszik a népsűrűség. A tavalyi év nagy tanulsága a biztosítók számára az is, hogy a terrorizmus kockázatát súlyának megfelelően kell figyelembe venni - közölte a Swiss Re.