Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Rosszabbak voltunk, mint az elemek

2002.01.03. 12:10
A szándékos és a természeti katasztrófák által okozott kár 2001-ben az eddigi felmérések szerint 115 milliárd dollárt tesz ki, amiből összesen 32 milliárd dollár volt biztosítva - áll a Swiss Reinsurance becslésében.
A kilencvenes évek óta 2001-ben fordult elő először, hogy a szándékos károkozás meghaladta a természeti katasztrófák miatt keletkezett kár mértékét. Az előbbi ugyanis a teljes összeg 70, az utóbbi pedig 30 százaléka.

A terrortámadás 90 milliárd dolláros kárt okozott

A svájci viszontbiztosító számítása szerint a történelem legnagyobb vagyonbiztosítási káreseményét jelentő szeptemberi terrortámadás 90 milliárd dollár közvetlen veszteséget okozott a világgazdaságnak, és ebből mintegy 19 milliárd dollárra rúg a biztosításokkal fedezett összeg. A becslés nem veszi figyelembe a közvetett hatásokat, így a részvényárfolyamok zuhanása miatt keletkezett veszteségeket és a globális lassulás felerősödését.

A vagyonbiztosítók idei vesztesége összesen 32 milliárd dollár, amiből 23 milliárd dollár szándékos károkozás következtében keletkezett. Csak a terrortámadás által okozott kár a Swiss Re szerint 30-77 milliárd dollárra tehető, beszámítva az életbiztosítóknál keletkezett kötelezettségeket is.

Red Code, fúrótorony-robbanás, Allison

Az ember által előidézett második legnagyobb kárt idén a Red Code számítógépvírus okozta, ezt a brazil partoknál lévő olajfúró toronyban bekövetkezett robbanás követi.

A legnagyobb természeti katasztrófa az Allison névre keresztelt trópusi viharhoz fűződik, ami 2,5 milliárd dollárnyi kárt okozott. Ez azonban nagyságrendekkel kisebb, mint az 1992-ben az USA partjainál végigsöprő, ezt megelőzően legnagyobb kárt okozó Andrew hurrikán, amely a biztosítókat akkor 20 milliárd dollárral terhelte meg.

A Swiss Re szerint a jövőben a biztosítási események kárai nőnek, mert a biztosított értékek egyre koncentráltabbak és növekszik a népsűrűség. A tavalyi év nagy tanulsága a biztosítók számára az is, hogy a terrorizmus kockázatát súlyának megfelelően kell figyelembe venni - közölte a Swiss Re.