Natália
1 °C
7 °C

Zürichben szeret legjobban a cégvezető

2002.03.11. 10:51
A világ nagyvárosai közül Zürichben a legkellemesebb az élet a William M. Mercer személyzeti tanácsadó cég felmérése szerint. A 215 városra kiterjedő felmérésben Budapest a 73. helyen végzett. Ez a kelet- és közép-európai térségben a legjobb eredmény - írja a Világgazdaság.
A tanácsadó cég listáján idén - 2001-hez hasonlóan - Zürich végzett az első helyen, megelőzve Bécset és a tavaly holtversenyben első Vancouvert.

A vizsgálat, mellyel a tanácsadó elsősorban a multinacionális vállalatok számára kíván segítséget nyújtani, a világ nagyvárosait 39 kritérium szerint értékelte. Számításba vették egyebek között a politikai és gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátás színvonalát, a szórakozási lehetőségeket, az iskolai, lakhatási és környezetvédelmi állapotokat - adott ízelítőt a felmérés módszertanából az MTI.

Az EU fővárosai közül Athén a sereghajtó

Az életminőség alapján felállított rangsor negyedik helyén Sydney, az ötödiken Genf található. Frankfurt az új-zélandi Aucklanddel és a dániai Koppenhágával együtt holtversenyben hatodik-nyolcadik helyezett. A lista kilencedik és tizedik helyén Bern, illetve München áll.

Londonban és Madridban az életminőség a viszonyítási alapként kezelt New Yorkéval egyezik meg (ami a lista 41. helyét jelenti). Az unió fővárosai közül ennél hátrább csak Lisszabon, Róma és Athén került. Róma és Athén között, a 73. helyen végzett Budapest, a 76. Prága, a 81. Ljubljana és Vilnius. Varsó csak a 89. helyet szerezte meg.

Belgrád afrikai színvonalon

A világ legkevésbé vonzó városa a kongói Brazzaville. A lista legalsó soraiban többnyire afrikai városok állnak, de a 211. helyen Bagdad is feltűnik. Az európai városok közül Belgrád került a legrosszabb, a 193. helyre.

Budapest tisztább, mint London vagy New York

A legtisztább városokkal Észak-Amerika dicsekedhet. A kizárólag a környezeti szempontok (a levegő tisztasága, a hulladékkezelési és csatornázási rendszer hatékonysága) alapján készített listán Calgaryt Honolulu követi, és az első tízben van Minneapolis, illetve Ottawa is.

A legtisztább európai város Helsinki, az EU második legtisztább fővárosa, Stockholm világviszonylatban a tizedik, míg az uniós listán harmadik Koppenhága a tizenhetedik. Az EU fővárosai közül az ebben a rangsorban is viszonyítási alapul szolgáló New Yorknál csak Athén piszkosabb: a görög főváros a 196. helyre került; de Párizs, Róma és London is az uniós lista alsó régiójában szerepel.

A környezeti rangsorban Budapest a 86. helyen végzett, amivel megelőzi Rómát, Londont és New Yorkot. Prága ezen a listán a 96., Ljubljana a 98., Varsó a 118.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?