Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Zürichben szeret legjobban a cégvezető

2002.03.11. 10:51
A világ nagyvárosai közül Zürichben a legkellemesebb az élet a William M. Mercer személyzeti tanácsadó cég felmérése szerint. A 215 városra kiterjedő felmérésben Budapest a 73. helyen végzett. Ez a kelet- és közép-európai térségben a legjobb eredmény - írja a Világgazdaság.
A tanácsadó cég listáján idén - 2001-hez hasonlóan - Zürich végzett az első helyen, megelőzve Bécset és a tavaly holtversenyben első Vancouvert.

A vizsgálat, mellyel a tanácsadó elsősorban a multinacionális vállalatok számára kíván segítséget nyújtani, a világ nagyvárosait 39 kritérium szerint értékelte. Számításba vették egyebek között a politikai és gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátás színvonalát, a szórakozási lehetőségeket, az iskolai, lakhatási és környezetvédelmi állapotokat - adott ízelítőt a felmérés módszertanából az MTI.

Az EU fővárosai közül Athén a sereghajtó

Az életminőség alapján felállított rangsor negyedik helyén Sydney, az ötödiken Genf található. Frankfurt az új-zélandi Aucklanddel és a dániai Koppenhágával együtt holtversenyben hatodik-nyolcadik helyezett. A lista kilencedik és tizedik helyén Bern, illetve München áll.

Londonban és Madridban az életminőség a viszonyítási alapként kezelt New Yorkéval egyezik meg (ami a lista 41. helyét jelenti). Az unió fővárosai közül ennél hátrább csak Lisszabon, Róma és Athén került. Róma és Athén között, a 73. helyen végzett Budapest, a 76. Prága, a 81. Ljubljana és Vilnius. Varsó csak a 89. helyet szerezte meg.

Belgrád afrikai színvonalon

A világ legkevésbé vonzó városa a kongói Brazzaville. A lista legalsó soraiban többnyire afrikai városok állnak, de a 211. helyen Bagdad is feltűnik. Az európai városok közül Belgrád került a legrosszabb, a 193. helyre.

Budapest tisztább, mint London vagy New York

A legtisztább városokkal Észak-Amerika dicsekedhet. A kizárólag a környezeti szempontok (a levegő tisztasága, a hulladékkezelési és csatornázási rendszer hatékonysága) alapján készített listán Calgaryt Honolulu követi, és az első tízben van Minneapolis, illetve Ottawa is.

A legtisztább európai város Helsinki, az EU második legtisztább fővárosa, Stockholm világviszonylatban a tizedik, míg az uniós listán harmadik Koppenhága a tizenhetedik. Az EU fővárosai közül az ebben a rangsorban is viszonyítási alapul szolgáló New Yorknál csak Athén piszkosabb: a görög főváros a 196. helyre került; de Párizs, Róma és London is az uniós lista alsó régiójában szerepel.

A környezeti rangsorban Budapest a 86. helyen végzett, amivel megelőzi Rómát, Londont és New Yorkot. Prága ezen a listán a 96., Ljubljana a 98., Varsó a 118.