József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ma kezdődik az Elf-per

2003.03.17. 12:26
Nyolcéves nyomozás után harminchét vádlott áll bíróság elé a sok százmillió frankos korrupciós ügyben. Néhány vádlott jelenleg is börtönben ül, a per várhatóan hónapokig eltart.
A vádlottak között van Loik Le Floch-Prigent korábbi Elf-elnök és Alfred Sirven, az olajcég második embere - jelenleg mindketten börtönbüntetésüket töltik egy korábbi ítélet nyomán. A mostani per az Elf korrupciós rendszerét próbálja feltárni - az akkor még állami kézben lévő cég az ügyészség szerint üzletei bebiztosítására éveken át fizetett le bel- és külföldi politikusokat.

A külügyminiszter felmentve

Januárban ért véget az a per, melyben Roland Dumas volt külügyminiszter szerepét vizsgálták a botrányban. A vád szerint a miniszter kenőpénzeket fogadott el az Elf-től, és a cég fiktív állásban alkalmazta barátnőjét, Christine Deviers-Joncourt (a hölgy Sirventől hatvanmillió frank jutalmat kapott). Dumas-t első fokon hat hónap letöltendő és másfél év felfüggesztett börtönre és egymillió frank pénzbüntetésre ítélték, másodfokon felmentették. A fellebbviteli bíróság Deviers-Joncourt büntetését 18 havi letöltendő és 12 havi felfüggesztett, Loik Le Floch-Prigent-ét 30 havi letöltendő börtönbüntetésre csökkentette.

Két és fél milliárd frank

A több mint ezeroldalas vádirat szerint a cégnél 1989 és 1993 között összesen két és fél milliárd frankot fizettek ki jutalékok, csúszópénzek formájában. Az ügyészséget elsősorban az Elf afrikai ügyei érdeklik, különösen Andre Tarallo szerepe. Tarallo, aki a cég anglolai, gaboni és kongói tevékenységét irányította, tíz éves börtönbüntetést is kaphat, ha a valószínűleg hónapokig tartó per végén bűnösnek találják.