Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Betiltották az örök ifjúság italát az interneten

2001.06.15. 15:53
Az amerikai Federal Trade Commission (szövetségi kereskedelmi bizottság - FTC) hat egészségügyi céget vádolt meg azzal, hogy online hirdetéseikben félrevezették a fogyasztókat. A reklámok szerint az érintett ételkiegészítők, gyógynövények és elektromos eszközök többek között visszafordítják az öregedést, és gyógyítják a rákot, az Alzheimer-kórt és az AIDS-t.
Az FTC felszólítására öt cég leállította reklámkampányát, illetve vállalta a vásárlók kártalanítását, bár egyikük sem ismerte el, hogy helytelenül cselekedett volna.

Én hiszek benne, érvelt az egyik cégvezető

A ForMor International reklámjaiban azt állította, hogy ezüstöt tartalmazó gyógyoldata 650 betegséget gyógyít, hatásos többek között a köszvény, a vérmérgezés és a szamárköhögés ellen. Stan Goss, a vállalat elnöke a hatóságok érvei ellenére állítja: nem vezetett félre senkit, ő továbbra is hisz az ezüstgyógyszer hatásában. Mint mondta, csak azért állapodtak meg az FTC-vel, mert a ForMor kis cég, és nem élte volna túl a bírósági procedúrát. "Nem bántottunk senkit, a legrosszabb, ami történhet, hogy a szer nem hat" - érzett rá végül a probléma lényegére az elnök.

Rákot okozó paraziták

A Western Dietary Products Co. volt az egyetlen, amely nem tudott megállapodni a hatóságokkal, így az FTC a szövetségi bírósághoz fordult. A cég "Zapper Electrical Unit" nevű terméke állítólag hatásos az Alzheimer-kór és az AIDS ellen. A CNN tudósítása szerint a termékleírás azt állította, hogy "az enyhe elektromos áram megöli a rákot és Alzheimer-kórt okozó parazitákat".

A szakma védi a mundér becsületét

Az FTC helyzetét nehezíti, hogy a hatályos törvények szerint ezeket a termékeket nem kell a piacra dobás előtt az illetékes Food and Drog Administration rendelkezésére bocsátani, sőt a gyártóknak még a panaszokat sem kell jelenteniük. Az egyre rosszabb reputáció miatt a hírnevüket féltő cégek összeálltak, és 300 ezer dollárt összeadva szövetséget alapítottak, hogy reklámkampányt indítsanak a vásárlók visszahódítására.