Erzsébet
1 °C
4 °C

Magyarország elrettentő példa

2007.02.23. 08:30
Több szempontból is Magyarországot emeli ki a térség államai közül a bécsi WIIW legfrissebb közép- és kelet-európai gazdasági prognózisa. Hazánk azonban nem felfelé, hanem lefelé lóg ki a mezőnyből - legyen szó akár a várható GDP-növekedési ütemről, akár az inflációról, akár az államháztartási politikának a gazdasági folyamatokra gyakorolt hatásáról. A magyar gazdaság az elsők közül sereghajtóvá vált a térségben.

Csekély vigasz, hogy a WIIW prognózisában szereplő adatok valamelyest kedvezőbbek azoknál, amelyekkel nemrégiben a Világbank számolt. A most közzétett jelentés az idei évre 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár hazánkban, míg a Világbank csupán 2,2-et jósolt. A bécsi intézet szerint jövőre 3,1 százalékra gyorsulhat a magyar expanzió, ez persze továbbra is jócskán elmarad a 2005-ben és 2006-ban tapasztalt 4 százalék körüli értéktől.

Mind az idei, mind a 2008-as növekedési várakozás elmarad attól, amellyel a többi új EU-tagország vagy a tagságtól messze lévő balkáni államok és Ukrajna esetében számolnak az elemzők. Az idén 6,3 százalék körül várható inflációval is csak Szerbiát és Ukrajnát tudja megelőzni Magyarország.

Mindezek fényében nem csoda, ha a WIIW úgy fogalmaz: az új EU-tagországok gazdasági fundamentumai manapság igen szilárdak, ez alól egyedül Magyarország jelent - időlegesen - kivételt. A fiskális folyamatok a térség országaiban általában nem zavarják a gazdaság reálnövekedését, ám hazánkra ez a megállapítás sem igaz.

Szerencsére a foglalkoztatási kilátások még mindig kedvezőbbek idehaza, mint egyes térségbeli országokban. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,5-ről 2007-ben és 2008-ban 7,9, illetve 7,8 százalékra nőhet, ez még mindig sokkal jobb a folyamatosan csökkenő, de így is bőven két számjegyűre várt lengyel és szlovák mutatónál. A gazdasági megszorítások kedvező hozadéka, hogy a magyar folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi 6,2-ről a GDP 4,9, jövőre pedig 4,1 százalékára csökkenhet; ez már a visegrádi országok között sem kirívó érték, a bolgár és román helyzettel összehasonlítva pedig szinte idilli állapotot jelez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?