Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Tízmilliárd dolláros rendkívüli segély kell

2008.07.02. 20:42
Az energia- és élelmiszerár emelkedés globális drámai hatásaira figyelmeztetett újólag a Világbank elnöke, gyors cselekvést sürgetve a nyolc legfejlettebb ipari állam vezetőitől.

Robert Zoellick a jövő heti, hokkaidói G8 csúcsértekezlet japán házigazdájához, a japán kormányfőhöz intézett levelében – amelynek másolatát Japán mellett a csoport további hét tagországának is megküldte – hangsúlyozza, hogy tízmilliárd dolláros rendkívüli élelmiszersegélyre lenne szükség azon országok számára, amelyeket leginkább sújt az élelmiszer- és energiaválság.

Mint mondta, 41 országban a két válság együttes következményeként tavaly januártól három-tíz százalékkal csökkent a hazai össztermék.

A Világbank ötven országra kiterjedő értékelése szerint a tízmilliárdos rendkívüli segélyből 3,5 milliárdot sürgősen a mezőgazdasági termelés ösztönzésére kellene fordítani, vetőmag és műtrágya ellátás keretében.

Zoellick ugyanakkor az olajtartalékolásnak a Nemzetközi Energiaügynökség által összehangolt rendszeréhez hasonlót sürgetett az élelmiszertartalékok terén is.