Judit
2 °C
7 °C

Elvis a legjobban kereső halott

2002.08.13. 11:15
Elvis Presley volt a király a halott hírességek kereseti listáján az elmúlt 12 hónapban: 37 millió dollárjával előzte meg Snoopy kutya - a kategóriában újonc - alkotóját, Charles Schulz-ot, aki 28 milliót kaszált. A lemezcégek marketingesei egyébként riadóállapotban vannak, mert 16-án lesz 25 éve, hogy Presley szíve megállt. Az évfordulóra válogatás- és feldolgozásalbumok árasztják el a piacot.
A Forbes.com által összeállított kereseti listán, amely a 2001 és 2002 júniusa között befolyt bevételek alapján készült, harmadik helyre szorult 20 millióval John Lennon. A Beatles nemrég elhunyt gitárosa, George Harrison is összeszedett 17 milliót. Az Index Raszta Biznisz rovata örömmel konstatálta, hogy Bob Marley az élmezőny tagja 10 millióval, megelőzve Jimi Hendrix-t. Idén olyan művészek kerültek le a tízes listáról, mint a színész James Dean, a popművész Andy Warhol vagy a grafittis Keith Haring.

A legjobban kereső halottak
1. Elvis Presley (37 milló dollár)
2. Charles Schulz (28 milló dollár)
3. John Lennon (20 milló dollár)
4. Dale Earnhardt (20 milló dollár)
5. Theodor "Dr. Seuss" Geisel (19 milló dollár)
6. George Harrison (17 milló dollár)
7. J.R.R. Tolkien (12 milló dollár)
8. Bob Marley (10 milló dollár)
9. Jimi Hendrix (8 milló dollár)
10. Tupac Shakur (7 milló dollár)
11. Marilyn Monroe (7 milló dollár)
12. Jerry Garcia (5 milló dollár)
13. Robert Ludlum (5 milló dollár)
Csörög a kassza

Elvis rajongói talán meghatódnak a 25-dik évfordulón, a lemezipar játékosai azonban örvendeznek. Több album jelent meg az utóbbi hónapokban és jelenik meg nemsokára, Memphisben és szerte a világon fesztiválokat és megemlékezéseket szerveznek.

Aktuális siker

A Little Less Conversation című 1960-as szám nemrég kiadott remixe Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is rendkívül népszerű (nem beszélve a magyar kereskedelmi rádiókról). A Bertelsmannhoz tartozó RCA szeptemberben dobja piacra a 30 egykori listaelső slágerből összeállított CD-jét, amelyből többmilliós eladást terveznek.

Bejön a country is

Nem véletlen az optimizmus: a Recording Industry Association of America nevű szakmai szövetség honlapján azt közli, hogy a legfrissebb számolás szerint Elvis már 100 millió hanghordozót adott el az Egyesült Államokban. Ez ugyan óriási szám, de nem a legnagyobb. A pálmát a Beatles viszi 165 millió lemezzel, és a Királyt éppen megelőzi a Led Zeppelin és Garth Brooks countryzenész 105-105 millióval.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?