Bernadett
-2 °C
4 °C

Megbüntették őket, mert nem szimatoltak

2002.12.04. 11:27
Bár egyikük sem ismerte el, hogy hibát követett volna el, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a US Bancorp Piper Jaffray egyaránt hajlandó kifizetni 1,65 millió dollárt a Wall Street-i tőzsdefelügyeleti szervezeteknek.
Egyik cég rendszere sem volt alkalmas arra, hogy tárolja és visszakereshetővé tegye az email-kommunikációt - jelentette be a felügyelet. Közülük néhányan a dolgozókra bízták, hogy számítógépük merevlemezére mentsék el levelezésüket, de nem dolgozták ki annak rendszerét, hogy ezt ténylegesen kikényszerítsék.

Emailben őszintébbek

A felügyelők szerint ez a lazaság oda vezetett, hogy a legtöbben nem mentették el levelezésüket. Voltak olyan cégek, amelyek ugyan központilag mentettek, ám a tár megtelése után egyszerűen törölték a korábbi rekordokat.

A téma azért került most előtérbe, mert az ügyészség több olyan ügyben nyomoz, amikor egyes befektetési bankok és tanácsadók nyilvánosan az egekbe emelték valamely cég részvényét, miközben privát leveleikben jól lefikázták azt. Ezekben az esetkben a hatóságok emaileket használnak bizonyítékként.

Szét szeretnék választani

A hatóságok célja egyébként az, hogy jogilag is teljesen elválasszák egymástól a befektetési bankok tanácsadó és banki részlegeit, hogy ne történhessen meg a szokásos trükk. Ami egyszerűen annyi, hogy ha a bankárok szereznek egy ügyfelet, az elemzők jól feldicsérik azt.

Korábban voltak olyan ötletek, hogy a részlegeket szervezetileg is leválasszák az anyacégekről, de az amerikai sajtóbeszámolók szerint a felügyelet álláspontja enyhült.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft