Alfréd
-2 °C
2 °C

Bővülő emberrablásüzlet

2001.10.29. 12:14
Egy nemrég közzétett brit jelentés szerint a bűnözés leggyorsabban növekvő ága az emberrablás. Évente több mint tízezer ember esik áldozatául, a bűnözők összbevétele elérheti a félmilliárd dollárt.
A Foreign Policy Centre kutatói azt mondják, hogy az elmúlt nyolc évben hetven százalékkal nőtt az emberrablások száma, és ez várhatóan hasonló ütemben folytatódik - közölte a Financial Times. Az intézet tanulmánya szerint az utóbbi másfél évben a "vártnál" is több állami hivatalnokot, üzletembert raboltak el külföldön, miközben a követelt váltságdíjak átlagértéke elérte a 650 ezer dollárt. Idén egy német üzletemberért közel tizenötmillió dollár váltságdíjat követeltek és kaptak elrablói.

A tarifa átlagosan 50 ezer dollár/fő

Világszerte évente több mint tízezer ember tűnik el, a bűnözők pedig átlagosan több mint félmilliárd dollár bevételre tesznek szert. Ebből a szempontból legveszélyesebb hely Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia, illetve az Orosz Föderáció.

Biztosítás mint megelőzés

Nagy-Britanniában a Royal & Sun Alliance biztosítótársaság széleskörű biztosítást kínál mindazoknak, akik veszélyben érzik magukat. John Ryder, a biztosító szakértője szerint már nem csak a milliomosok vagy a közismert emberek vannak veszélyben, minden üzletember, aki az említett helyekre indul, áldozattá válhat.

A kormányok nem szeretik azokat, akik tényleg fizetnek

A kormányok általában nem örülnek az emberrablás-biztosításoknak, mert szerintük a hozzátartozók vagy a cégek könnyebben fizetnek, ha a biztosítás révén visszakaphatják az összeget, és ezzel bátorítják az emberrablókat. A kutatók azonban állítják: egy jól összeállított konstrukcióval (amely bünteti a kockázatos viselkedést) megelőzhető a bűncselekmények egy része.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft