Edina
-12 °C
-3 °C

Az EMI Robbie Williamsben bízik

2001.11.19. 12:07
Az EMI tavalyi 84 milliós féléves nyeresége után idén közel hárommilliós veszteségről számolt be. A CD-eladások világszerte esnek, így az egész iparág nehéz helyzetbe került. Az EMI most Robbie Williamsben és Mick Jaggerben bízik, az ő lemezeik karácsonyi piacra dobása javíthat a cég kilátásain.
A cég 2,8 millió dollár adózás előtti féléves veszteségről számolt be, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 84 millió dolláros nyereséget ért el - közölte a BBC. A kiadó forgalma 1,62 milliárd dollárról 1,52-re, működési eredménye 157,8 millió dollárról 61,3-ra esett. A szeptemberi profitfigyelmeztetés után elemzők nagyjából kilencmilliós veszteségre számítottak. Az EMI illetékesei szerint a cég az utóbbi hónapokban "váratlanul nehéz" helyzetbe került, és ennyire bizonytalan piac mellett nehéz megbecsülni az éves eredményt.

Robbie Williams és Mick Jagger segít

A CD-eladások a világon mindenütt estek, bár az EMI szerint az új Kylie Minogue-, Pink Floyd- és Lenny Kravitz-album jól fogy. A kiadó a nemsokára piacra kerülő Robbie Williams- és Mick Jagger-lemezben bízik, a karácsony előtti keresletnövekedés sokat javíthat a cég eredményén.

Új vezető

Az EMI 2000-ben a BMG-vel és a Warner Music-kal is együttműködésről, illetve egyesülésről tárgyalt, de az Unió illetékesei a piaci versenyt féltve mindkét üzlet létrejöttét megakadályozták. A kiadó most az EMI Recorded Music új vezetőjében, Alain Levyben bízik, aki Ken Berryt váltotta októberben. Berryt többek között azért bírálták, mert nyolcvanmillió dolláros szerződést kötött Mariah Carey-vel.