Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Eladták az Empire State Buildinget

2002.03.20. 09:58
Donald Trump, az ismert ingatlanmogul és japán társa 57,5 millió dollárért - 16 milliárd forintért - eladta New York legmagasabb felhőkarcolóját. Az ár azért ilyen alacsony, mert a vevő már korábban kibérelte az épületet 114 évre, így a tulajdonosok aránylag kis összeghez jutottak évente.
A 102 emeletes épület a World Trade Center lerombolása után ismét a város legmagasabb felhőkarcolója. A sikereiről és hatalmas bukásairól ismert Trump a japán milliárdos Hideki Yokoival együtt birtokolta az irodaházat.

Egy kézben 375 méter

A vevő az Empire State Building Associates nevű társaság amely mögött Peter Malkin ingatlanfejlesztő áll. Mivel ők már korábban haszonbérbe vették a házat, most egy kézbe kerül a 375 méter magas felhőkarcoló menedzselése és tulajdonjoga.

Nagy ház, kis bevétel

Az alacsony ár okát amerikai szakértők a rendkívül hosszú lejáratú haszonbérleti szerződésben látják, amely miatt a ház tulajdonosai az épület méretéhez képest kis összeget - tavaly 1,98 millió dollárt - kasszírozhattak.

Kisvárosnyi dolgozó

Az Empire State Buildingben 950 vállalkozás tart fenn irodákat, melyekben összesen 20 ezer ember dolgozik. A szeptember 11-ei tragédia óta a turistákat röntgensugaras és fémdetektoros ellenőrzés után engedik fel a kilátó részbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!