Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Csatáznak az uniós közműóriások

2006.02.28. 07:45
A tavalyi magas energia- és nyersanyagáraknak köszönhetően felhalmozódott tőke most ellenséges felvásárlásokat, illetve a nemzeti piacok védelmét finanszírozza az európai közműpiacon. A tét különösen a jövő évi teljes piacnyitás fényében nagy.
A kormányok Európa-szerte igyekeznek meggátolni, hogy tovább nőjön a külföldi társaságok részaránya a stratégiai fontosságú iparágaikban, különösen az energiaiparban. A stabil pozíciók kialakítását sürgeti, hogy 2007-től teljes egészében megnyílik az EU energiapiaca. A fúziókat segíti, hogy a közműtársaságoknál nagy összegek halmozódtak fel az egekbe szökő energiaáraknak köszönhetően, és stabil helyzetük miatt viszonylag olcsón jutnak hitelhez is.

Az elemzők a protekcionista törekvések legfrissebb jeleként értékelik, hogy vasárnap a francia Suez SA vízközmű társaság és a szintén francia Gaz de France (GdF) gázszolgáltató bejelentette egyesülését. A 64 milliárd euró piaci értékű óriás a világ második legnagyobb közműcége lesz. A méretnél azonban fontosabb, hogy így a társaság francia nemzeti vállalat marad. Ennek tartós biztosítására blokkoló, legfeljebb 40 százalékos kisebbségi részesedést az állam hosszú távon is megtart - jelentette be a francia pénzügyminiszter. A készülő Suez-GdF frigy nem titkolt oka ugyanis az, hogy távol tartsanak vele egy a határon kívülről érkező kérőt. Az olasz Enel ugyanis a múlt héten közölte, megvenné a Suezhez tartozó belga Electrabelt.

A francia szakszervezetek tiltakoznak a Suez-EdF egyesülés terve miatt, mert ezáltal csökken a francia állam 80 százalékos részesedése a GdF-ben. Felmerült, hogy sztrájkkal teszik hangsúlyossá egyet nem értésüket, de ilyen értelmű döntés eddig nem született. A két közműtársaság 1:1 arányú részvénycserés összeolvadása, amelyet az év második felére terveznek, a tegnapi bejelentés szerint nem jár elbocsátásokkal, ugyanakkor 500 millió eurós megtakarítást ígér. A tranzakcióra áldását kell adnia az érintett francia és belgiumi versenyhatóságnak, s a frigyhez szükséges a francia parlament hozzájárulása is, mivel az ügylettel 70 százalék alá csökkenne az állam részesedése a GdF-ben.

Spanyol-német szembenállás

>

Míg a francia piacon az olaszokat nem látják szívesen, Spanyolországban a németek távoltartásán munkálkodnak, miután az E.On a spanyol Endesára tett ellenséges vételi ajánlatot. Bár a felkínált 29,1 milliárd eurós öszszeg jóval magasabb az addig nyeregben lévő kérő, a spanyol Gas Natural SA ajánlatánál, a német társaság terjeszkedési tervét nem fogadták örömmel: hivatalos spanyol források szerint keresik a jogieszközét annak, hogy ne kelljen eladni a többet ígérő német cégnek az Endesát. Újabb fúzió formálódik az Egyesült Államokban is. A brit National Grid villamosenergia-szolgáltató tegnap bejelentette, hogy 7,3 milliárd dollárért megvenné az ugyancsak az áramszolgáltatásban érdekelt Keyspan Corporationt.