Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Megint fellángolt a vita az energiaitalokról

2008.09.24. 12:03
Az energiaitalok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak – ezt a következtetést vonták le egy kedden közzétett tanulmányban. Az energiaitalok piaca közben folyamatosan növekszik, csak tavaly kétszáz új márkát dobtak piacra a világon.

Egy doboz energiaital átlagosan tizennégyszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy doboz kóla és hétszer annyit, mint egy erős kávé – derül ki a Johns Hopkins Egyetemen végzett kutatásokból. Az Egyesül Királyságban csak annyit szabályoznak a törvények, ha egy doboz 150 milligrammnál több koffeint tartalmaz, akkor a dobozra rá kell írni, hogy "magas koffeintartalom". Felső határ azonban nincsen, azt sem kell feltüntetni, hogy a túlzott koffeinfogyasztás egészségügyi kockázatokkal jár – írja a Guardian. Kutatók szerint a túl sok koffein magas vérnyomást, erős szívdobogást okoz, esetleg szívrohamhoz vezethet.

Ez olyan, mintha alkoholos italt innánk és nem tudnánk, hogy az sör vagy pálinka – érzékeltette Roland Griffiths, a kutatás egyik vezetője a fogyasztók kiszolgáltatottságát.

Persze nagyon sokféle ital van, nem is azonos a koffeintartamuk. A Nagy-Birtanniában kapható legnépszerűbb energiaital, a Red Bull, egy dobozában 80 milligramm koffein van, ez egy erős kávénak felel meg. De a Coca-Cola által gyártott 5 decis Relentlessben már 160 milligramm koffein van, a Spike Shooter nevű ital 2,5 deciliteres dobozában pedig 300 milligramm.

Az energiaitalok piaca rendkívüli módon megnőtt az elmúlt években, csak 2007-ben több mint kétszáz új márkát dobtak piacra. A piac forgalma az Egyesült Államokban eléri az 5,6 milliárd dollárt.

Az energiaitalokat nagyon sok országban betiltották, például Norvégiában, Uruguayban és Dániában. De több ország nézi rossz szemmel az árusítást, például Franciaország, Írország, Törökország, Svédország és az Egyesült Államok. Az Egyesült Államokban volt egy Cocaine nevű energiaital, melynek árusítását ideiglenesen betiltották arra hivatkozva, hogy a drogfogyasztást népszerűsíti.

Népszerűségük az iskolákban is gondot okoznak, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott koffeinfogyasztás, illetve a koffeinfüggőség koncentrációs zavarokat okozhat &nsadh; írja a Daily Mail.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!