Konrád
8 °C
26 °C

Időmérő Forgó-Morgó

2001.08.08. 09:56
Olyan számlázási rendszert vezet be egy amerikai energiacég, amely azt is méri, hogy a kuncsaft hány órakor fogyaszt, így a telefontarifákhoz hasonló szisztéma működik. Ez még az Egyesült Államokban is csak kísérlet, Magyarországon viszont csak akkor számíthatunk a rugalmas tarifákra, ha liberalizálják az energiapiacot és mindenki sokkal többet fogyaszt - mondta az Indexnek egy szakember.
A seattle-i Puget Sound Energy abban reménykedik, hogy a rugalmas tarifák miatt elkerülhetők lesznek a Kaliforniában tapasztalt áramkimaradások és hirtelen áremelések. Mivel a fogyasztók érdeke lesz csúcsidőn kívül fogyasztani, csökken az áramkimaradások esélye és csökken a szolgáltató költsége.

Ne csak a cégeknek legyen jó

Sok szolgáltató számláz a telefoncégekhez hasonlóan - de csak nagy ipari fogyasztóknak - mondta a Puget Sound Energy szóvivője az ABCNews-nak. Ez az első eset, hogy a lakosság is kombinálhat.

Jól jött volna Forgó Morgó

A cég ügyfelei már az új rendszer bevezetése előtt fél évvel megkapták azokat a tájékoztatókat, amelyek a különböző idősávokhoz tartozó tarifákat ismertették. Ennek hatására az akció nyári elindítása előtt 4 százalékkal csökkent a fogyasztás a csúcsidőben. "Tavaly nyáron Kaliforniában a csúcsidei fogyasztás minden két és fél százalékos csökkenése 700 millió dolláros megtakarítást jelentett volna" - példálózott Gary Swofford, a Puget Sound Energy alelnöke.

Szabadság kellene meg nagy lakások

Bár technikailag elképzelhető, nálunk nem valószínű, hogy a szolgáltatók bevezetnék az idősávos számlázást - vélekedett az Index kérdésére Boros Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója. Ehhez ugyanis hiányzik két alapvető feltétel: a szabad energiapiac és a sok energiát fogyasztó átlagháztartások. Egy négyzetméterre vetítve a magyar lakásokban amúgy még több energia is elmegy, mint az amerikaiakban, de ott eleve jóval nagyobb az átlagos otthon.

Meglenne hozzá a technika

Ipari fogyasztóknál egyébként már működik a rugalmas tarifarendszer. Egyes privát otthonokban is találni átkapcsoló automatikát, amely a villanykályha vagy bojler felfűtését irányítja, és az alacsonyabb díjú, éjszakai tarifával számláz.

Melegítsük a medencét!

A dolog annak éri meg, akinek nagy a fogyasztása, például rendszeresen fel kell melegítenie a vizet a medencéjében - mondta Boros. Az Index gazdasági rovata hallgatott rá, és egy emberként átnyergelt a szürkegazdaságra.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft