Judit
2 °C
7 °C

A könyvvizsgálócég iratokat semmisített meg az Enron-csőd előtt

2002.01.11. 11:50
Az Enron könyvvizsgálócége elismerte, hogy alkalmazottai több dokumentumot is megsemmisítettek a vállalatóriás csődje előtt. A csőddel kapcsolatos felelősség megállapításáért indított büntetőügy felügyelete alól eközben kimentette magát az igazságügy-miniszter arra hivatkozva, hogy az Enron támogatta a republikánus választási kampányt.
Az Arthur Andersen állítja, hogy mikor az értékpapír-felügyelet vizsgálni kezdte a céget, azonnal utasítást adtak minden dokumentum megőrzésére és átadására - közölte a New York Times. Azt nem tudni, hogy pontosan hány anyag semmisült meg, csak annyi biztos, hogy papír- és elektronikus dokumentumok egyaránt eltűntek.

Billy Tauzin, a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottságának elnöke közölte: "aki hanyagságból tüntettet el anyagokat, azt ki kell rúgni; aki szándékosan, azt meg kell büntetni". Az értékpapír-felügyelet szerint az anyagok eltűnése nagyon megnehezíti a dolgukat, de a vizsgálatot így is mindenképpen folytatják.

Az Enron a kormánytól kért segítséget

Az Enron, amely hosszú ideig a világ legnagyobb energiakereskedő cége volt, tavaly december 2-án jelentett csődöt. A cég pénzügyei már tavaly ősszel nagyon rosszul álltak, és mint kiderült, a cég elnöke, Kenneth Lay októberben telefonon kérte a washingtoni kormányzat két kulcsemberét, hogy segítsenek, találjanak olyan pénzügyi konstrukciót, amelynek segítségével az Enron fizetőképessége megőrizhető - közölte az MTI. A két megkeresett kormányzati személyiség - O'Neill pénzügyminiszter és Don Evans kereskedelmi miniszter - azonban, megtanácskozva a dolgot, és állítólag anélkül, hogy értesítette volna Bush elnököt, úgy döntött, hogy a kormányzat nem tesz semmit az Enron megmentése érdekében.

Büntetőügy lett belőle

A csőd ügyében büntetőeljárás is indult, a felelősség megállapítása végett. A vizsgálat felügyelete alól nyomban kimentette magát az a személy, akinek az elvben első számú kötelessége lenne. John Ashcroft igazságügy-miniszter arra hivatkozott, hogy Lay Enron-főnök a republikánusok igen nagyvonalú választási kampánytámogatója volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?