Botond, Mózes
10 °C
20 °C

A könyvvizsgálócég iratokat semmisített meg az Enron-csőd előtt

2002.01.11. 11:50
Az Enron könyvvizsgálócége elismerte, hogy alkalmazottai több dokumentumot is megsemmisítettek a vállalatóriás csődje előtt. A csőddel kapcsolatos felelősség megállapításáért indított büntetőügy felügyelete alól eközben kimentette magát az igazságügy-miniszter arra hivatkozva, hogy az Enron támogatta a republikánus választási kampányt.
Az Arthur Andersen állítja, hogy mikor az értékpapír-felügyelet vizsgálni kezdte a céget, azonnal utasítást adtak minden dokumentum megőrzésére és átadására - közölte a New York Times. Azt nem tudni, hogy pontosan hány anyag semmisült meg, csak annyi biztos, hogy papír- és elektronikus dokumentumok egyaránt eltűntek.

Billy Tauzin, a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottságának elnöke közölte: "aki hanyagságból tüntettet el anyagokat, azt ki kell rúgni; aki szándékosan, azt meg kell büntetni". Az értékpapír-felügyelet szerint az anyagok eltűnése nagyon megnehezíti a dolgukat, de a vizsgálatot így is mindenképpen folytatják.

Az Enron a kormánytól kért segítséget

Az Enron, amely hosszú ideig a világ legnagyobb energiakereskedő cége volt, tavaly december 2-án jelentett csődöt. A cég pénzügyei már tavaly ősszel nagyon rosszul álltak, és mint kiderült, a cég elnöke, Kenneth Lay októberben telefonon kérte a washingtoni kormányzat két kulcsemberét, hogy segítsenek, találjanak olyan pénzügyi konstrukciót, amelynek segítségével az Enron fizetőképessége megőrizhető - közölte az MTI. A két megkeresett kormányzati személyiség - O'Neill pénzügyminiszter és Don Evans kereskedelmi miniszter - azonban, megtanácskozva a dolgot, és állítólag anélkül, hogy értesítette volna Bush elnököt, úgy döntött, hogy a kormányzat nem tesz semmit az Enron megmentése érdekében.

Büntetőügy lett belőle

A csőd ügyében büntetőeljárás is indult, a felelősség megállapítása végett. A vizsgálat felügyelete alól nyomban kimentette magát az a személy, akinek az elvben első számú kötelessége lenne. John Ashcroft igazságügy-miniszter arra hivatkozott, hogy Lay Enron-főnök a republikánusok igen nagyvonalú választási kampánytámogatója volt.