Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Feldarabolják az Enront

2003.02.17. 13:05
Kapcsolódók (9)
A Financial Times értesülései szerint a hitelezők és a cég képviselői gyakorlatilag megállapodtak a tönkrement energetikai óriás feldarabolásáról és a részek értékesítéséről.
Az Enron vezetői nemrég még abban bíztak, hogy a cég alaptevékenységéhez tartozó részlegek és eszközök megtartásával feléleszthetik a vállalatot. Eddig kétmilliárd dollár folyt be a nem az alaptevékenységhez tartozó részek értékesítéséből, és a cég augusztusban újabb tizenkét ilyen egységet kínált eladásra. Egy hete az Enron illetékesei még azt nyilatkozták, hogy "hitelezők érdekében minden változatra nyitottak".

Nem tartják egyben

A lap azonban úgy tudja, most már a feldarabolás a legvalószínűbb opció. "Úgy gondoltuk, a cég egyben tartva a legértékesebb, ez a hipotézisünk azonban nem igazolódott" - mondta a Financial Times-nak Martin Bienenstock, a cég egyik ügyvédje. Azt azonban még nem tudni, hogy a hitelezők részesedést kapnak a különböző részlegekben, vagy az eladás után fizetik ki őket.

Nem kiárusítás

"Ez nem felszámolás. Nem akarjuk fillérekért kiárusítani az eszközöket, inkább teljes cégeket adunk el" - közölte egy neve elhallgatását kérő, a tárgyalásokon résztvevő illetékes. Még nem ismert, milyen csomagokat kínálnak eladásra, de feltehetően értékesítik a Portland General Electric-et (az oregoni áramszolgáltatót), valamint gázvezetékeket kezelő texasi, floridai és kaliforniai cégeket.