Tamás
-7 °C
8 °C

Az Enron is elárverezte értékeit

2003.05.16. 13:04
A csődbement energetikai óriáscég közel egymillió dollárt szerzett az árverésen. A pénzt a hitelezők kapják.
A csütörtök esti aukción a legtöbbet a "Puha villanykapcsolók" című alkotásért ajánlották, közölte a YahooNews. Claes Oldenburg műve 360 ezer dollárért kelt el, a vásárló kiléte nem ismert. Az Enron ügyében eljáró amerikai csődbíróság a hét elején kérte fel a Phillips de Pury & Luxembourg aukciós házat az árverés megtartására.

A vállalat elégedett

A cégnél arra számítottak, hogy a műtárgyak 720 ezer és 1,03 millió dollár közötti bevételt hoznak, mondta Karen Denne szóvivő. Az árveréssel a cég végül 952 ezer dollárt keresett. Denne szerint a vállalat nagyon elégedett az eredménnyel. Az Enron hitelezői ugyanakkor huszonháromezer igényt nyújtottak be több százmilliárd dollár értékben, így az árverés nem jelenthetett megoldást ez ügyben.

Az Enron művészeti szakcsoportja annak idején húszmillió dolláros költségvetéssel működött. A csoport 2000 és a 2001-es csőd között négymillió dollárért vett műtárgyakat. A csoportot a pénzügyi igazgató felesége, Lea Fastow vezette.

A Sabena is árverezett

A csődbement Sabena légitársaság május elején árverezte el értékeit. A cég jelképe, Magritte Égi madara 3,8 millió dollárért kelt el. Az aukció végén a légitársaság 4 millió euróval lett gazdagabb.