Bernadett
0 °C
4 °C

Az Enront kitiltották Amerikából

2003.06.26. 15:03
A csődbement óriásvállalat ezentúl nem adhat el gázt és elektromos áramot az Egyesült Államokban. Az ok: a cég szabálytalanul változtatta árait a 2001-es kaliforniai energiaválság idején.
Az illetékes szövetségi hatóság (Federal Energy Regulatory Commission, FERC) azért döntött így, mert a vállalat "nem megfelelően" viselkedett a 2001-es kaliforniai energiaválság idején, közölte a BBC. Ez az első alkalom, hogy a FERC "halálra ítélt" egy céget az energiakereskedelmi szabályok megsértése miatt.

Visszatérhet

"Egyértelműen jelezni akartuk, hogy a piacnak a fogyasztók érdekében kell működnie" - mondta Pat Wood, a FERC elnöke. A tiltás csak a csődeljárás idejére vonatkozik, és a cég az aktuális piaci ár alatt ebben az időszakban is kereskedhet. "Ha a cég egyes részei fennmaradnak, és a csődeljárás után vissza akarnak térni erre a piacra, kérésüket megvizsgáljuk" - közölte Barbara Connors, FERC-szóvivő.

Áramkimaradás

Az energiakrízis egy 1996-os határozat miatt alakult ki 2001 januárjában: az akkor elfogadott törvény a kaliforniai áramszolgáltatónak eladott nagybani áram árát a szabadpiaci viszonyokra bízta, ám a lakosságnak eladott áramra már felső értékhatárt szabott meg. A két legnagyobb áramszolgáltató, a Southern California Edison és a Pacific Gas and Electric így 1996 óta hatalmas adósságokat halmozott fel, és az áramellátási gondokkal küszködő, csődvédelembe menekülő vállalatok sorozatos áramkimaradást okoztak az államban.

A szerződések maradnak

Az FERC összesen hatvan céget vizsgált, amelyekkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy az energiaválság idején szabálytalanul változtattak áraikon. A hatóság ugyanakkor nem érvénytelenítette a válság idején született több milliárd dollár értékű szerződéseket (a cégek egy része a válság utáni árcsökkenés nyomán újratárgyalta szerződését).