Valér
-2 °C
0 °C

Öt évet kapott egy volt Enron-vezető

2003.09.11. 13:05
Ben Glisan, az Enron könyvelési igazgatója az első, akit az energetikai óriás könyvelési botránya nyomán szabadságvesztésre ítélték.
Glisan a per során bűnösnek vallotta magát csalás bűntettében, közölte a Financial Times. A szabadságvesztés mellet 938 ezer dollár megfizetésére kötelezték - a pénzt a bíróság szerint az igazgató jogtalanul szerezte. Glisan először ártatlannak vallotta magát, de később beismerte, hogy "az Enronnál többen összefogtak, hogy a cég eredményeit szabálytalan eszközökkel megváltoztassák".

Az igazgató korábban az Enron könyvvizsgálójánál, az Andersennél dolgozott. A könyvvizsgálót a botrány után pénzbüntetésre ítélték, és eltiltották a tőzsdei cégektől.

Segíthetne

A könyvelési igazgató korábban állítólag arról tárgyalt a hatóságokkal, hogy a várható büntetés enyhítéséért cserébe segítene a cég felső vezetői (többek között Jeff Skilling vezérigazgató és Ken Lay elnök) elleni eljárásban. Andrew Fastow pénzügyi igazgató, Glisan közvetlen főnöke áprilisban áll bíróság elé. A vád csalás és bennfentes kereskedés.

Fastow ellenáll

Az igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem állapodtak meg Glisannal, bár jogászok szerint még mindig elképzelhető, hogy az igazgató segít a hatóságoknak. A hatóságok Fastow-val is megpróbáltak megállapodni, de az exigazgató még annak ellenére is ellenállt, hogy még a feleségét is megvádolták adócsalással.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!