Géza
-11 °C
-4 °C

Feladta magát a volt Enron-vezér

2004.02.19. 15:49
Feladta magát az FBI-nak az Enron volt vezérigazgatója, aki ellen két éve folyik nyomozás. Jeffrey Skilling ellen két éve folyik nyomozás az óriásvállalat csődje miatt.
Az Enron volt vezérigazgatója feladta magát az FBI-nak csütörtök reggel, Hustonban. Jeffrey Skilling ellen két éve folyik nyomozás az energiavállat csődje után. Skilling a hustoni szövetségi bíróság előtt szembesül a vádakkal - idézi a büntetőügyben járatos szakembereket a CNN. A BBC tudósítása szerint a volt vezérigazgató ellen csalás és összeesküvés lesz a vád.

"Nem tettem semmi rosszat"

Skilling a legmagasabb rangú Enron-vezető, akit a vállalat csődjével kapcsolatban megvádolnak. A vádemelési javaslatot öt héttel azután adták ki, hogy egy másik vezetőt, Andrew Fastowt bűnösnek találtak. Ezek után Fastow úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Bruce Hiler, washingtoni ügyvéd többször leszögezte, ügyfele semmi rosszat nem tett. Hiler szerint Skilling megbízott beosztottaiban, ügyvédeiben és könyvelőiben.

Az óriásvállalat összeomlását 2001 végén kezdte vizsgálni az amerikai igazságszolgáltatás. Számtalan kongresszusi bizottság alakult, melyek arra keresték a választ, hogyan tudott összeomlani az az Enron, mely valaha a hetedik helyén állt a Fortune 500-as listáján.

Egymilliárdos veszteség

Skilling, a többi Enron-vezértől eltérően, nem hivatkozott az alkotmány ötödik kiegészítésére, amikor 2002-ben kihallgatta a kongresszusi bizottság. Az Enron bukása annak köszönhető, hogy a vállalattal szemben eluralkodott a bizalmatlanság, és ennek következtében likviditási gondok is keletkeztek - közölte akkor a bizottság előtt. "Amikor otthagytam a vállalatot, azt gondoltam, hogy az Enron a jövőben is sikeres lesz. Nem hittem, hogy a vállalat egy közelgő financiális veszély előtt áll."

Skilling 1996-2001 között az Enron elnöke volt, ezek után vezérigazgatóvá nevezték ki. Hat hónappal később, augusztusban lemondott. Ez utóbbi a csőd bejelentése előtt történt. Az egyetlen ember, aki Skolling felett állt a vállalati ranglistán, Kenneth Lay, akit nem vádoltak semmivel, és akinek ügyvédje tagadta, hogy ügyfele bármibe is belekeveredett volna. A BBC értesülései szerint most felé fordul a nyomozás.

A kongresszusi vizsgálat szerint Skilling több mint 500 ezer Enron-részvényt adott el 21 millió dollárért 1999-ben. Nagy profitra tett szert, amikor készpénzre váltotta ezeket a csőd előtti hónapokban. Az Enron hasonló ügyletekből több mint egymilliárd dollárnyi veszteséget szenvedett, és csődbe taszította a vállalatot.

Életem nagy részét azzal töltöttem, hogy segítsek felépíteni az Enron vállalatot - nyilatkozta Skilling korábban a CNN hírtelevízióban Larry Kingnek. "Nem hiszem, hogy bárkit nálam jobban sokkolt volna a bukás."