Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Bűnösnek vallotta magát az Andersen auditora

2002.04.10. 12:21
Kedden bűnösnek vallotta magát az Enron-ügyben eljáró houstoni bírónő előtt David Duncan, az Arthur Andersen volt auditora.
Megszületett az első beismerő vallomás az igazságszolgáltatás akadályozása vádjában, de nem a könyvvizsgáló vállalat, hanem a legközvetlenebbül érintett természetes személy, David Duncan részéről, aki az Arthur Andersen megbízottja ("partnere") volt.

David Duncan szinte az utolsó pillanatig mindent rendben talált, majd amikor a botrány kipattant, lázas iratmegsemmisítést hajtott végre. Több jel arra utal, hogy ezt nem a saját szakállára, hanem az Arthur Andersentől érkezett felsőbb utasításra tette. Az Arthur Andersen, amely időközben már megvált Duncantől, tagadja a vád megalapozott voltát.

Tíz év börtön várhat rá

"Elfogadom, hogy magatartásom a szövetségi büntetőjog megsértését jelentette, és kész vagyok elfogadni az ezzel járó felelősséget" - jelentette ki a volt auditor.

A bűnösség kimondása esetén tíz év börtön, 250 ezer dollár pénzbüntetés, valamint egyelőre meg nem határozott összegű kártérítési kötelezettség várhat David Duncanre.

Az ügyet figyelemmel kísérő megfigyelők szerint Duncan beismerő vallomása nyomán az eddiginél is hatalmasabb nyomás nehezedik az Arthur Andersenre a felelősség elismerése érdekében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek