Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Nagy bajban a legnagyobb bankok az Enron-ügy miatt

2002.07.24. 12:19
A Citigroup és a Morgan Chase képviselőit kedden hallgatta meg az Enron-botrányt vizsgáló kongresszusi bizottság. A bankokat azzal gyanúsítják, hogy segítettek az energetikai vállalatnak adósságai eltűntetésében. Mindkét cég részvényeinek árfolyama közel ötödével zuhant a vizsgálat hírének hatására.
A BBC jelentése szerint a cégvezetőknek tíz órás meghallgatásukon nem igazán sikerült ártatlanságukról meggyőzniük a bizottságot. A bankárok azt állították, hogy tudtuk nélkül, véletlenül keveredtek bele a csalási ügybe, és minden lépésük teljesen szabályos volt.

A szakértők mást mondanak

A bizottság előtt megjelenő szakértők azonban úgy vélik, az Enron nem tudta volna elrejteni hatalmas adósságát a bankok segítsége nélkül. Carl Levin, a bizottság elnöke nekik hisz: "A Chase és a Citicorp pontosan tudta, mi történik, mindketten segítettek az Enronnak a könyvelési trükköknél" - közölte.

Vásárlásnak álcázott kölcsön

A gyanú szerint a bankok úgy nyújtottak kölcsönt az Enronnak, mintha olaj- és gázszállításért fizettek volna előre - így az adósság papíron nem jelent meg, a visszafizetésről csak szóban állapodtak meg. Az első ilyen, 125 milliós kölcsönről szóló bizonyítékokról a New York Times számolt be kedden. Szakértők szerint a rejtett kölcsönök összértéke elérhette a nyolcmilliárd dollárt, így az Enron adósságai negyven százalékát ki tudta hagyni a könyveléséből.

Üzletet csináltak a trükkből

A vizsgálatot végzők azt is állítják, hogy a két bank komoly üzletet csinált az "előrefizetéses-kölcsönadós" trükkből. A Morgan Chase állítólag hét, a Citigroup 14 másik cégnél alkalmazta a trükköt, akik fizetni is hajlandók voltak a módszerért. Kedden a Citigroup árfolyama 16, a Morgan Chase-é 18 százalékkal esett. A meghallgatások szerdán folytatódnak.