Árpád
-2 °C
3 °C

Nagy bajban a legnagyobb bankok az Enron-ügy miatt

2002.07.24. 12:19
A Citigroup és a Morgan Chase képviselőit kedden hallgatta meg az Enron-botrányt vizsgáló kongresszusi bizottság. A bankokat azzal gyanúsítják, hogy segítettek az energetikai vállalatnak adósságai eltűntetésében. Mindkét cég részvényeinek árfolyama közel ötödével zuhant a vizsgálat hírének hatására.
A BBC jelentése szerint a cégvezetőknek tíz órás meghallgatásukon nem igazán sikerült ártatlanságukról meggyőzniük a bizottságot. A bankárok azt állították, hogy tudtuk nélkül, véletlenül keveredtek bele a csalási ügybe, és minden lépésük teljesen szabályos volt.

A szakértők mást mondanak

A bizottság előtt megjelenő szakértők azonban úgy vélik, az Enron nem tudta volna elrejteni hatalmas adósságát a bankok segítsége nélkül. Carl Levin, a bizottság elnöke nekik hisz: "A Chase és a Citicorp pontosan tudta, mi történik, mindketten segítettek az Enronnak a könyvelési trükköknél" - közölte.

Vásárlásnak álcázott kölcsön

A gyanú szerint a bankok úgy nyújtottak kölcsönt az Enronnak, mintha olaj- és gázszállításért fizettek volna előre - így az adósság papíron nem jelent meg, a visszafizetésről csak szóban állapodtak meg. Az első ilyen, 125 milliós kölcsönről szóló bizonyítékokról a New York Times számolt be kedden. Szakértők szerint a rejtett kölcsönök összértéke elérhette a nyolcmilliárd dollárt, így az Enron adósságai negyven százalékát ki tudta hagyni a könyveléséből.

Üzletet csináltak a trükkből

A vizsgálatot végzők azt is állítják, hogy a két bank komoly üzletet csinált az "előrefizetéses-kölcsönadós" trükkből. A Morgan Chase állítólag hét, a Citigroup 14 másik cégnél alkalmazta a trükköt, akik fizetni is hajlandók voltak a módszerért. Kedden a Citigroup árfolyama 16, a Morgan Chase-é 18 százalékkal esett. A meghallgatások szerdán folytatódnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?