Vilhelmina
12 °C
28 °C

Az Enron beperli a Bank of Americát

2002.10.30. 13:11
A csődbement óriáscég kártérítést követel, mert néhány nappal az Enron összeomlása előtt a bank állítólag több mint százmillió dollárt emelt le jogtalanul a vállalat egyik számlájáról.
Az Enron New Yorkban benyújtott keresete szerint a Bank of America 123,2 millió dollárt emelt le az energetikai cég számlájáról három nappal a csőd bejelentése előtt, közölte a Reuters. A lépést az Enron többszöri kérésére sem indokolták, és még a vállalat hozzáférését is letiltották.

Az Enron kamatostul akarja visszakapni a pénzét

Az Enron képviselői úgy vélik, a Bank of America lépése katasztrofális következményekkel járt, az Enron forgótőkéje végzetesen megcsappant, miközben a bank jogtalan előnyre tett szert a többi hitelezővel szemben. A keresetben a vállalat azt követeli, hogy a bank a 123 milliót kamatostul adja vissza, és ezen felül fizessen kártérítést is. A cég azt is szeretné elérni, hogy a bank csökkentse az Enronnal szembeni követelését.

Hiányzó hatszázmillió

Az Enron-botrány 2001 végén kezdődött, mikor az amerikai hatóságok hibákat találtak a cég könyvelésében. A hír hatására a részvényárfolyam zuhanni kezdett, majd a 101 milliárd dolláros árbevételű, a világ negyven országában 21 ezer embert foglalkoztató vállalat elismerte, hogy 1997 és 2001 között nyeresége hatszázmillióval alacsonyabb volt, mint annak idején állította. Az óriáscég csődje magával rántotta könyvvizsgálóját, a csalás miatt már elmarasztalt Arthur Andersent is.