Árpád
-2 °C
4 °C

Az Enron beperli a Bank of Americát

2002.10.30. 13:11
A csődbement óriáscég kártérítést követel, mert néhány nappal az Enron összeomlása előtt a bank állítólag több mint százmillió dollárt emelt le jogtalanul a vállalat egyik számlájáról.
Az Enron New Yorkban benyújtott keresete szerint a Bank of America 123,2 millió dollárt emelt le az energetikai cég számlájáról három nappal a csőd bejelentése előtt, közölte a Reuters. A lépést az Enron többszöri kérésére sem indokolták, és még a vállalat hozzáférését is letiltották.

Az Enron kamatostul akarja visszakapni a pénzét

Az Enron képviselői úgy vélik, a Bank of America lépése katasztrofális következményekkel járt, az Enron forgótőkéje végzetesen megcsappant, miközben a bank jogtalan előnyre tett szert a többi hitelezővel szemben. A keresetben a vállalat azt követeli, hogy a bank a 123 milliót kamatostul adja vissza, és ezen felül fizessen kártérítést is. A cég azt is szeretné elérni, hogy a bank csökkentse az Enronnal szembeni követelését.

Hiányzó hatszázmillió

Az Enron-botrány 2001 végén kezdődött, mikor az amerikai hatóságok hibákat találtak a cég könyvelésében. A hír hatására a részvényárfolyam zuhanni kezdett, majd a 101 milliárd dolláros árbevételű, a világ negyven országában 21 ezer embert foglalkoztató vállalat elismerte, hogy 1997 és 2001 között nyeresége hatszázmillióval alacsonyabb volt, mint annak idején állította. Az óriáscég csődje magával rántotta könyvvizsgálóját, a csalás miatt már elmarasztalt Arthur Andersent is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?