Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az ENSZ felügyelné a multikat?

2003.08.14. 13:23
Az ENSZ emberi jogi bizottságának javaslattervezete szerint a jövőben a világszervezet ugyanúgy járhatna el a multinacionális vállalatokkal szemben, ahogy ezt eddig államokkal szemben tette.
A testület egyik albizottságánál készült javaslat alapján az emberi jogokat, környezetvédelmi előírásokat, munkavédelmi szabályokat megsértő nagyvállalatok komoly szankciókra számíthatnának, közölte a Financial Times. A szervezet rendszeresen ellenőrizné és értékelné a cégek teljesítményét. Az elképzelés szerint az emberi jogi bizottság felállítana egy szakértői csoportot, amely folyamatosan az érintett vállalatokat figyelné.

A cégek tiltakoznak

A javaslattal, illetve a szankciókról szóló passzussal kapcsolatban már tiltakozott a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara. A vállalatokat képviselő szervezet szerint a cégek által önkéntesen vállalt előírások elejét tudják venni minden szabálytalanságnak.

A civilszervezetek örülnek

Több civilszervezet, így az Amnesty International és a Human Rights Watch is üdvözölte az ötletet. Arvind Ganesan, a Human Rights Watch programigazgatója szerint a szervezetek régóta várnak arra, hogy nemzetközileg elfogadott, minden vállalatra vonatkozó, kötelező erejű előírások szülessenek.

Az albizottság felkér minden érintettet, hogy jelentse, ha egy nagyvállalatnál ilyen szabálysértést tapasztal, és megkérte a cégeket is, hogy értékeljék a javaslatot. A tervezetet az emberi jogi bizottságnak is el kell fogadnia, ahol ötvenhárom ország képviselői szavaznak majd.