Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hogyan reformáljuk meg az európai borpiacot?

2006.09.05. 15:29
Kétszakaszos reformot javasol a borpiac közös szervezésének megújítására az Európai Parlament jelentéstervezete. A cél az egység, a közösségi jelleg mellett a nemzeti és regionális sajátosságok tiszteletben tartása.

Az Európai Bizottság a túltermelés miatt szeretné megreformálni az európai borpiacot. Évente félmilliárd eurót költenek az EU-ban a felesleges borkészletek megsemmisítésére, tárolására és lepárlására. A bizottság szerint az Unió évi 1,3 milliárd eurós borpiaci támogatását értelmesebben is fel lehetne használni. Ezenkívül a tengerentúli borok egyre erősebb konkurenciája miatt is versenyképesebbé kell tenni az európai borokat. Javaslatuk szerint egyszerűbb címkézést kellene bevezetni, az olcsóbb boroknál például földrajzi eredet nélkül is meg lehetne jelölni a bor fajtáját.

A bizottság szerint meglévő 3,4 millió hektár szőlőből 400 ezer hektárt be kell szántani öt éven belül.

Kétlépcsős reform

A kivágással kapcsolatos bizottsági javaslatok "európai áldozatot" jelentenek, amelyek az egyre növekvő globalizáció mellett nem fognak hozzájárulni a közösségi piac egyensúlyának helyreállításához - szögezi le ezzel szemben az európai parlamenti jelentéstervezet, melyet Katerina Batzeli görög szocialista jegyez.

A dokumentum szerint a Bizottság megközelítése bizonytalanságot idéz elő, mivel olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket vagy lehetetlen végrehajtani, vagy a végrehajtásukra vonatkozóan említett objektív kritériumok sokkal inkább olyan megoldásoknak engednek teret, amelyek a tagállamok és a Bizottság között létrejövő kétoldalú megállapodások révén érhetők el, nem pedig az egységes reformhoz szükséges átfogó, integrált és hatékony álláspontok elfogadásán keresztül.

A tervezet úgy véli: az "Újvilág" agresszív kereskedelmi politikájára alkalmazott határozatlan megközelítés helyett ésszerű, valós és fejlődésorientált megközelítésre van szükség a borágazat közös piacszervezésének reformjával kapcsolatban.

Közösség és régiók

A reformnak erősítenie kell a piac egyensúlyát szolgáló intézkedések, a strukturális intervenciók, valamint a borok címkézésére és osztályozására vonatkozó szabályok egységes jellegét, de tiszteletben kell tartania a nemzeti és regionális sajátságokat. A jelentéstervezet szerint a reformot két szakaszban kell végrehajtani. Az első fázisban (2008-2011 között) a cél a piac kiegyensúlyozása, átszervezése és átláthatóságának fokozása, a termelők és a borvidékek megerősítése, fokozatosan elfogadott intézkedésekkel és az európai borágazatnak a piacok agresszívebb megnyitására való felkészítésével.

A második szakaszban (2012-2015 között) a közösségi politikák a nemzeti vagy regionális jellegű intézkedésekre tudnak összpontosítani. Törekedni kell arra is, hogy megőrizzék az olyan általános intézkedések tisztán közösségi jellegét, mint a címkézés, a borászati eljárások, a bor népszerűsítését szolgáló általános programok és az EU nemzetközi megállapodásaival kapcsolatos kérdések.

A Katerina Batzeli azt is javasolja, hogy a jelenlegi négy lepárlási intézkedést egyetlen kötelező erejű lepárlási intézkedéssé alakítsák, ami biztonsági hálóként működne, és a reform első szakaszától kezdődően lehetővé tenné a piac fokozatos átszervezését, ám környezetvédelmi és minőségi célkitűzéseket is szolgálna.