Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Eltörölné az EP a regisztrációs adót

2006.09.05. 14:58
Az Európai Parlament kedden megszavazta a személygépkocsik regisztrációs adójának fokozatos eltörléséről szóló jogszabálytervezetet. A jövőben így nem fordulhat majd elő, hogy ugyanazon gépkocsi után két tagállam is adót szed regisztráció címén. Az adónem teljes eltörlésére még 10 évet várni kell.

A tagállamokban jelenleg teljesen eltérőek a regisztrációs adóra vonatkozó jogszabályok. Van olyan ország, ahol nem létezik ilyen, és olyan is, ahol az adó elérheti az autó értékének 180 százalékát. Az Európai Parlament most megszavazta, hogy a regisztrációs adót fokozatosan töröljék el - 10 év alatt -, helyette környezetvédelmi szempontok alapján kivetett terhet szedjenek be. Azért hosszú idő alatt, mert így elkerülhető, hogy a már meglévő autók hirtelen leértékelődjenek.

Az adónem fokozatos eltörlésére Kovács László adó- és vámügyi biztos nyújtott be javaslatot, mert szerinte esetében előfordulhat a kettős adózás. Az adó eltörlése akár 15 millió autót érinthet.

Több országban többször is

Jelenleg ugyanazért az autóért több ország is kivethet regisztációs adót, ha az egyik tagállamban már bejegyzett kocsit átviszik egy másikba. A most elfogadott javaslat szerint a jövőben az autót korábban bejegyzett tagállamnak vissza kell térítenie a már beszedett adó egy részét.

Az országok azonban nem esnének el teljesen az így keletkezett bevételektől, a tagállamok emelhetik a többi gépkocsira vonatkozó adót. A javaslatban lényeges elem, hogy a károsanyag-kibocsátáshoz kötnék az éves gépkocsiforgalmi, illetve a regisztrációs adót is. Az Európai Bizottság javaslatában még csak a széndioxid-kibocsátást vette volna figyelembe, de az Európai Parlament képviselői más szennyezőanyagokat is figyelnének. Minél környezetbarátabb az autó, annál kevesebbet kellene fizetni utána.

Lépés Kioto felé

A javaslattal foglalkozó EP-jelentést készítő, dán Karin Riis-Jorgensen szerint az elfogadott javaslat lépést jelenthet a klímavédelmet szolgáló kiotói egyezmény teljesítése felé.

Az Európai Parlament ebben a kérdésben- mint az adózással kapcsolatos ügyek többségében - konzultatív szerepet játszik, a végleges döntést a tagállamoknak egyhangúlag kell elfogadniuk. A regisztrációs adó sorsa így még sokáig kérdéses maradhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!