Boglárka
19 °C
35 °C

Építőipari válság lesz a pénzügyi krízisből

2008.07.22. 12:14
A jelzáloghitel-krízis nyomán súlyos válság várható az építőiparban – derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmányából. A 14 országot átfogó, Észak-Amerikát, Európát és Ausztráliát vizsgáló felmérés szerint a világ építőipari vállalatainak 45 százalékát már érintette a hitelválság.

Leginkább az építőiparban érezhető már most, vagy válik érezhetővé a közeljövőben az Egyesült Államokból induló, de mára az egész világot érintő jelzáloghitel-válság, derül ki a krízis globális hatásait vizsgáló Atradius-tanulmányból. Az építőipari cégek csaknem kétharmada, 64 százaléka úgy gondolja, hogy a működésére nehezedő nyomás növekedni fog. Még nagyobb, 73 százalékos azok aránya, akik szerint az egész iparág körülményei romlani fognak a hitelválság miatt.

Pedig a krízis már eddig is éreztette a hatását. Az Atradius 2500 üzletember megkérdezésével készített felmérése szerint az energiaszektor és a fogyasztási javakat termelő szektor után már most is az építőiparnak okozta a legnagyobb károkat a válság, a vállalatok 45 százaléka már tapasztalt ezzel magyarázható visszaesést. A tanulmány készítői példaként említik, hogy a múlt héten Spanyolország egyik legnagyobb ingatlanvállalata, a Magyarországon is jelen lévő Martin Fadesa kezdeményezett önkéntes csődeljárást egy üzleti tervben szereplő, azonban meg nem ítélt 150 millió eurós hitel miatt.

A hitelek megítélésének szigorítását más vállalat is tapasztalta már. Az egyebek mellett hitelbiztosítási, viszontbiztosítási és követelésbehajtási szolgáltatásokat kínáló Atradius által megkérdezett társaságok 53 százaléka gondolja azt, hogy a rövid vagy hosszú távú kölcsönökhöz kapcsolódó feltételek egyre merevebbé válnak. Ennek eredményeképp az építőipari vállalatok 45 százaléka már módosította az ügyfeleikre vonatkozó fizetési feltételeket, és rövidebb fizetési határidőket szabnak meg vevőik felé.

A megkérdezettek 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a negatív tapasztalatok hatására használ valamilyen eszközt a kintlévőségekből eredő kockázatok csökkentésére. Az előre fizetés vagy a szállításkor fizetés a leggyakrabban, az esetek 47 százalékában használt eszköz, fizetési garanciát a vállalatok 32 százaléka kér, míg 25 százalékuk hitelbiztosítást használ.