Emma
9 °C
26 °C

Erdély a legvonzóbb Bukarest után

2005.02.21. 08:40
Bukarest közel kilencven pontos népszerűségi indexét a többi Román régió nem tudta megközelíteni. Második Erdély negyven ponttal, harmadik a Partium, harminchattal.
Bukarest sokkal vonzóbb a befektetőknek, mint Románia bármely más régiója, de a népszerűségi listán utána Erdély következik - derült ki a PricewaterhouseCoopers befektetési tanácsadó tavalyi évértékeléséből, amelyről a Transindex erdélyi magyar internetes site tudósított.

Második és harmadik

A főváros 87,2 pontja után következnek az erdélyi régiók: a Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros és Szatmár megye által alkotott északnyugati régió attraktivitási pontszáma, 39,8. Ezután Partium a legnagyobb vonzerejű, vagyis Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye 35,8 ponttal, a Székelyföldet is magába foglaló régió (vagyis Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék) 32,7 pontot kaptak.

A sereghajtók az észak-moldovai megyék (Bákó, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava és Vaslui) 19,7-es osztályzattal. Az észak-nyugati régióban a legnagyobb a magántulajdonú cégek forgalma Bukarest után, s a fővároson kívül itt található a legtöbb bankfiók.

Sokat csevegnek

Kolozsváron tömörül a régióbeli bankkirendeltségek fele és itt van Bukarest után a legtöbb, 250-nél több személyt foglalkoztató magáncég. A nyugati régió dicsekedhet a legmagasabb urbanizációs színvonallal a főváros után, ugyanakkor itt van a legtöbb sztrájk az országban. Az iskolázottságot tekintve is második helyezést ér el ez a térség, és itt van a legtöbb vasútvonal a fővároson kívül.

Itt telefonálnak a legtöbbet, az egészségügy és a felsőoktatás is csak a fővárostól marad el. Székelyföld és a vele szomszédos néhány megye alkotta régió a negyedik helyen áll 32,7-es osztályzattal. Itt nyitották jogi és magánszemélyek a legtöbb bankszámlát. Nagy hátránya, hogy országos szinten itt a leggyengébb az infrastruktúra, különösen az utak.