Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A nemzetközi válság miatt elbocsátások Erdélyben

2008.10.31. 12:49
Elbocsátások fenyegetik már az erdélyi munkavállalókat is, a munkáltatók a nemzetközi válság következményeire hivatkoznak. Sepsiszentgyörgyön a cigarettagyár alkalmazottainak harmadát bocsátja el, az autóalkatrész-gyártók többszáz alkalmazottjuktól válnak meg, Tordán három üzem hétszáz munkavállalót küld az utcára, írta a bukaresti Új Magyar Szó mai összeállításában.

A napilap szerint a kereslet csökkenését a kisebb cégek is megérzik. A székelyföldi építési vállalkozók már szembesülnek azzal, hogy Bukarestben kevesebb új építkezés kezdődik.

A sepsiszentgyörgyi cigarettagyár elbocsátja alkalmazottainak harmadát november végén. A cég képviselői gazdasági ésszerűsítésre hivatkoznak. Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője szerint a gazdasági válság hatásának tulajdonítható az intézkedés. Információi szerint a háromszéki nadrággyárak is elbocsátásokat terveznek.

Három tordai gyár közel hétszáz személyt bocsát el. Az üveggyár 400, a CESOM 140 és az Ariesul 160 dolgozójától válik meg. Az Arad melletti autóalkatrész-gyárak szintén többszáz alkalmazottat fognak elbocsátani, a Leoni egyedül több mint százat. A Delphi Packard is csökkenti a létszámot, a Takata üzemnél egyrészt felfüggesztették a termelést, másrészt csökkentették a munkaidőt, a jelentősen megcsappant kereslet miatt.

A lap megszólaltatta Daniela Necefort, a Total Business Solutions vezetőjét, aki szerint eddig egyensúlytalanság volt a munkapiacon, magas volt a munkaerő iránti kereslet, most kiegyenlítődhet a helyzet, és a munkát keresők komolyabban veszik a felkínált lehetőséget. A megbízhatóság és a szakértelem újra fontossá válhatnak.

Romániában jelenleg körülbelül háromszázezer munkanélkülit tartanak számon, a kormány jövőre sem várja számuk növekedését, azonban egyes független előrejelzések szerint a külföldről is hazaáramló munkaerő megnöveli a számot, amely akár az egymilliót is elérheti, írta az Új Magyar Szó.