Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Sokakat aggaszt az erős euró

2008.03.05. 07:34
Az euróövezet pénzügyminiszterei aggodalmukat fejezték ki tegnap a közös fizetőeszköz erősödésének újabb hulláma láttán, interven-cióról és célszerű árfolyamsávokról azonban nem tárgyaltak.

Bár a növekedés lassult a tavalyi utolsó negyedévben, az egységes valuta erősödése kapcsán inkább csak áttételes hatásokról beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter. Az eurócsoport elnöke ugyanakkor nem tartaná bölcs dolognak, ha árfolyamcélokat fogalmaznának meg a tárcavezetők – írja a Reuters. Közvetlen jegybanki intervenció eshetőségéről nem esett szó az uniós pénzügyminiszteri tanácskozáson – közölte Georgiosz Alagoszkoufisz görög tárcavezető.

Az összejövetelen szintén részt vevő Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke ugyanakkor üdvözölte Henry Paulson amerikai pénzügyminiszternek az erős dollár szükségességéről szóló álláspontját. A tavalyi utolsó negyedév most közzétett GDP-adatai mindenesetre a konjunktúra gyengülését jelzik: a július–szeptemberi időszakra kimutatott 2,6 százalékos éves szintű növekedés az utolsó három hónapban 2,2 százalékra lassult a monetáris unió államaiban, az összes tagországban pedig 2,9 százalékról 2,6-re mérséklődött.

Az átlagok azonban jelentős regionális eltéréseket mutatnak. Német- és Franciaország esetében az ipari termelési mutatók ugyan némileg lanyhábbak, de továbbra is elfogadható konjunktúráról számolnak be, az Olasz- és Spanyolországból érkező adatok azonban arra utalnak, hogy megakadt a növekedés.