Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ipari kémkedés miatt kiutasítottak két orosz diplomatát Svédországból

2002.11.11. 12:19
A diplomatákat az Ericsson kémbotránya nyomán nyilvánították nem kívánatos személynek. Ipari kémkedés miatt már elrendelték három svéd állampolgár előzetes letartóztatását.
"A stockholmi külügyminisztériumba kérették hétfőn az orosz nagykövetet, és közölték vele, hogy nem kívánatos személynek nyilvánították a nagykövetség két, diplomáciai státust élvező alkalmazottját a nemzetbiztonságot is sértő ipari kémkedési ügy nyomán" - jelentette be a minisztérium szóvivője. A kiutasítottak nevét és beosztását nem árulták el.

Letartóztatások

Svédországban pénteken elrendelték három svéd állampolgár előzetes letartóztatását, mert azzal gyanúsítják őket, hogy ipari titkokat adtak át egy külföldi titkosszolgálatnak. A csoport vezetőjét, az Ericsson cég egyik volt alkalmazottját akkor vették őrizetbe, amikor épp találkozott egy orosz hírszerzővel.

Radarrendszerek és rakétavezérlés

A volt Ericsson-alkalmazottat "nemzetbiztonságot sértő kémkedéssel" gyanúsítják. A két másik gyanúsított, az óriáscég fejlesztési részlegének alkalmazottai elleni vád ipari kémkedés. Az Ericsson a világ legnagyobb mobiltelefon-hálózati gyártója, de részt vesz a JAS 39 Gripen svéd harci repülőgépek radar- és rakétavezérlési rendszereinek fejlesztésében is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!